Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Πώς προάγεται η οικονομική λεβεντιά

του Σαράντου Λέκκα
οικονομολόγου
Τα αισθήματα αδικίας, καταπίεσης, αγανάκτησης που νιώθουν δικαιολογημένα όλοι οι Έλληνες συνέπεια της μνημονιακής κατάστασης που βιώνουν βρίσκουν  όπως έδειξε η περίπτωση της Κύπρου διεξόδους σε καθετί που εκπέμπει  διάθεση αντίστασης και αγωνιστικής συμπεριφοράς.
Το αρχικό όχι των Κυπριών υιοθετήθηκε από πολλούς ως μια παλικαρίσια στάση έναντι των προθέσεων επιβολής τετελεσμένων πρακτικών. Ο μέσος έλληνας επιζητούσε ένα όχι προς την τρόικα , ένα όχι βροντερό και άμεσο.
Όμως η περίπτωση της Κύπρου έδειξε ότι το όχι προϋποθέτει πραγματική λεβεντιά και όχι κάλπικη. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η συζήτηση για κόψιμο των καταθέσεων ήταν γνωστή στην προηγούμενη κυπριακή ηγεσία πολλούς μήνες πριν. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι ο απομηχανής θεός που άκουγε στο όνομα Ρώσος ή Κινέζος διασώστης ήταν μόνο στην σφαίρα της φαντασίας των Κυπρίων.
Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι ακόμη και την ώρα της κατάρρευσης ο Κύπριος Πρόεδρος επεδίωκε την όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των μεγαλοκαταθετών  ρίχνοντας στην πυρά τους μικρούς, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διατηρήσει ανέπαφο τον πιστωτικό του παράδεισο.
Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε σχέδιο και ότι όλα στηρίζονταν σε εικασίες.
Όσο και εάν θέλουμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας, όσο και εάν θέλουμε να προτάξουμε την αγανάκτηση μας ως τελευταίο αποκούμπι μιας φθίνουσας πορείας, όσο και εάν θέλουμε να βροντοφωνάξουμε ότι πέρα από τους αριθμούς υπάρχουν και άνθρωποι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσουμε και την αξιοπρέπεια μας οδηγούμενοι σε λάθος συμπεράσματα από λάθος ανθρώπους.
Το αρχικό όχι των κυπρίων δεν ήταν τίποτα άλλο από ανάλογη στάση ανθρώπου που δεν γνωρίζει τις δυνατότητες του και γελοιοποιείται .
Δυστυχώς παρότι μας πονά,  η λεβεντιά δεν έχει σχέση με το όχι τύπου Κύπρου και με τα όχι τύπου ελλήνων αντιμνημονιακών του γλυκού νερού και της αμαθείας.
Η λεβεντιά επιδεικνύεται από τη σωστή  επιλογή πολιτικών  και όχι από την επιλογή δημαγωγών που χαϊδεύουν τα αυτιά και οδηγούν τους λαούς τους στην ταπείνωση.
Η λεβεντιά επιδεικνύεται από την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία χώρας και ηγετών.
Λεβεντιά είναι να μην δημιουργούμε ελλείμματα και χρέη ,να μην δανειζόμαστε χωρίς όριο. Λεβεντιά είναι να έχουμε ανταγωνιστική οικονομία.
Λεβεντιά είναι να ενισχύουμε την εξωστρέφεια των παραγωγών μας και να  διεκδικούμε μεγαλύτερα κομμάτια στις διεθνείς αγορές.
Λεβεντιά είναι να μην φοροδιαφεύγουμε, να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας και να μην ξεπερνούμε τις δυνατότητες αποπληρωμής των υποχρεώσεων μας. Λεβεντιά είναι να έχουμε εθνική στρατηγική για το είδος της οικονομίας που επιζητούμε και για την σχέση κράτους – ιδιωτών.
Λεβεντιά είναι  να προσελκύουμε επενδυτές και να αυξάνουμε την απασχόληση. Λεβεντιά είναι να μην δανειζόμαστε για την κάλυψη καταναλωτικών δαπανών.
Λεβεντιά είναι να έχουμε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια ,κοινωνικά ιδρύματα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Λεβεντιά είναι να παρέχουμε στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες αξιοπρεπή διαβίωση.
Λεβεντιά  είναι να μετατρέπουμε τα γεωγραφικά πλεονέκτημα σε υπόβαθρα ανάπτυξης και ευημερίας. Λεβεντιά είναι να έχουμε υγιή ασφαλιστικά ταμεία και ισχυρό σύστημα πρόνοιας. Λεβεντιά είναι να προστατεύουμε το ιερό δικαίωμα της ιδιοκτησίας, κινητής και ακίνητης. Λεβεντιά είναι να υπάρχει κοινωνική ειρήνη μεταξύ των παραγωγικών φορέων και να αντιμετωπίζουμε τον εργαζόμενο ως το σημαντικό γρανάζι της παραγωγικής διαδικασίας.
Λεβεντιά είναι να μειώνουμε όσο το δυνατόν μπορούμε την αβεβαιότητα που εκ των πραγμάτων υπάρχει στην οικονομική δραστηριότητα και όχι να την αυξάνουμε με εικασίες τύπου κουρέματος καταθέσεων.
Αυτή είναι η λεβεντιά, αυτή είναι η πραγματικά υπεύθυνη στάση. Τα επικοινωνιακά όχι προσφέρουν μόνο πρόσκαιρο εντυπωσιασμό ενώ καταληκτικά οδηγούν σε χειρότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.
Αυτή την λεβεντιά πρέπει να επιβραβεύουμε και να επιζητούμε. Τα υπόλοιπα είναι προϊόντα καιροσκοπισμού και λαϊκίστικων προσεγγίσεων.
Ως χώρα πληρώνουμε ανάλογου τύπου  προσεγγίσεις. Αυτές πρέπει  να αποτινάξουμε ως νοοτροπία και ως τρόπο ζωής.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: