Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Το βάθος της ύφεσης.
ΤΟΥ ΛΕΚΚΑ ΣΑΡΑΝΤΟΥ
Οι εαρινές προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία συνηγορούν ότι το 2009 θα είναι έτος αρνητικής ανάπτυξης .
Το ΔΝΤ ομιλεί για αρνητικό ρυθμό της τάξεως του 0,2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αρνητικό ρυθμό της τάξεως του 0,9% .
Εάν συμβεί αυτό , πράγμα που αμφιβάλουμε , θα είναι η πρώτη φορά από το 1993 που η χώρα μας θα έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης , δεδομένου ότι τότε είχε καταγράψει αρνητικό ρυθμό της τάξεως του 1,6%.
Προσωπικά αμφιβάλουμε για την προοπτική αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης διότι οι διεθνείς οργανισμοί δεν έχουν λάβει υπόψη τους δυο παράγοντες .
Πρώτο τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση ορισμένων τομέων που έχουν πληγεί από την κρίση , όπως για την οικοδομή και τον κλάδο του αυτοκινήτου και δεύτερο ότι η παραοικονομία στην χώρα ύψους 40% του ΑΕΠ θεωρείται ισχυρό υπόβαθρο ανάπτυξης .
Ακόμη και με αρνητικό ρυθμό όμως επίπεδα που δεν φθάνουν ούτε την μια μονάδα στην σημερινή συγκυρία θεωρούνται ικανοποιητικά εάν συγκριθούν με τα αντίστοιχα των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών .
Στην Ένωση των 27 μόνο η Κύπρος θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 0,3%,ενώ κράτη όπως η Ιρλανδία θα έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 9% , η Ιταλία -4,4% , η Ισπανία -3,2% και η Πορτογαλία -3,7%.
Στην βάση αυτή η αναθεώρηση του ελλείμματος είναι κάτι το φυσιολογικό.
Όταν προϋπολογίζεις έχοντας υπόψη θετικό ρυθμό της τάξεως του 1,1% και στην συνέχεια λόγω της διεθνούς συγκυρίας ο ρυθμός περιορίζεται τότε οι σχεδιασμοί για την άντληση εσόδων αλλά και αυτοί των δαπανών είναι φυσιολογικό ότι θα εκτροχιασθούν .
Είναι επομένως λογική συνέχεια η αύξηση του ελλείμματος στο 5,1% έναντι της αναθεωρημένης πρόβλεψης για έλλειμμα 3,7% για το 2009.
Ομιλούμε για αναθεωρημένη πρόβλεψη διότι η αρχική εκτίμηση ήταν για έλλειμμα της τάξεως του 1,6% στην συνέχεια 2,3% και μετά 2,9% .
Οι αναθεωρήσεις των μεγεθών είναι σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων μηνών και αρκεί να σκεφθούμε ότι η χειμερινή πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2009 ήταν της τάξεως του -2% ενώ η εαρινή ήταν της τάξεως του -4,2%.
Ανάλογες προβλέψεις έχει κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τελευταία που θέλει την Ευρωζώνη να παρουσιάζει αρνητικό ρυθμό της τάξεως του 4%.
Αρνητικότερες προβλέψεις όμως προδιαγράφουν και ζοφερότερες ημέρες για τους εργαζόμενους .
Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν θέλουν αύξηση της ανεργίας για την Ελλάδα από τα επίπεδα του 7,7% του 2008 στα επίπεδα του 9,1% το 2009 και στα επίπεδα του 9,7% το 2010.
Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κομισιόν προβλέπει απώλεια 8,5 εκατ. Θέσεων εργασίας την διετία 2009-2010 .
Απώλεια θέσεων σημαίνει μεγαλύτερες δαπάνες για επιδόματα και αντίστοιχα λιγότερα έσοδα πράγμα που καταληκτικά οδηγεί σε μεγαλύτερα ελλείμματα .
Ανεργία όμως σημαίνει και αλλαγή του τρόπου διαβίωσης με πρώτη μεταβολή την κατάργηση κάθε πολυτέλειας όπως αυτής των διακοπών .
Τέτοιου είδους αλλαγές όμως αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα την βαριά βιομηχανία της χώρας μας τον τουρισμό ο οποίος καθορίζει κατά 15% τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης .
Οι παράπλευρες απώλειες της διεθνούς κρίσεως είναι μεγάλες και σαφέστατα επηρεάζουν όλους τους παραγωγικούς τομείς της χώρας .
Με δεδομένο όμως ότι σε ολόκληρη της Ευρώπη η ύφεση εμφανίζει μεγάλο βάθος και ως εκ τούτου όπως υπολογίζεται περί τα 13 κράτη συνολικά έως το 2010 θα βρίσκονται σε επιτήρηση πρέπει να θεωρείτε βέβαιο ότι η προσαρμογή στην δημοσιονομική ορθοδοξία θα γίνει με ήπιο τρόπο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει τέλος στα σενάρια που θέλουν την απότομη και βίαιη προσαρμογή στο κριτήριο του ελλείμματος εντός διετίας για την Ελλάδα κάτι που σημαίνει φορολογικές επιβαρύνσεις μεταξύ 5,5 -6,5 δις ευρώ .
Η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τους προσανατολισμούς της Κομισιόν κάνοντας πιο ήπιες τις εντολές της προς τα κράτη –μέλη.
Στην βάση αυτή εάν τα χρονικά περιθώρια αντί της διετίας διευρυνθούν στην τριετία τότε τα χέρια του οικονομικού επιτελείου λύνονται αλλά και το φορτίο για τους απλούς πολίτες δεν θα είναι δυσβάστακτο .
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS-GR ΣΤΙΣ 8/5/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: