Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Σκάνδαλα και αξιοπιστία
Του ΛΕΚΚΑ ΣΑΡΑΝΤΟΥ

Τους τελευταίους μήνες και ειδικά μετά την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης , η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είχε δυο άξονες.
Τα σκάνδαλα και την οικονομία.
Το Βατοπαίδι και ο Παυλίδης έγιναν σημαία μέσα από την οποία η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είχε σαν στόχο να χτυπήσει την ΝΔ στο σημείο που υπερείχε, την ηθική.
Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε πολύ καλά ότι όσο η ηθική υπεροχή της ΝΔ αποτελούσε έμβλημα διακυβέρνησης η προσπάθεια επανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ θα ήταν αρκετά δύσκολη.
Το ΠΑΣΟΚ ήθελε την σκανδαλολογία και όχι την πραγματική κάθαρση για να αντιστρέψει την εικόνα που είχε ο μέσος Έλληνας για τις διακυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ .
Ήθελε να αποδείξει ότι η νέα διακυβέρνηση που επαγγέλλονταν η ΝΔ ήταν ηθικά διάτρητη.
Εκμεταλλευόμενο ατυχείς προσωπικές επιλογές ορισμένων Υπουργών της ΝΔ έδωσε διαστάσεις γενικευμένης διαφθοράς οι οποίες στην βάση της δημοσκοπικής υπεροχής μετά τον Σεπτέμβριο του 2008 μονοπώλησαν την πολιτική ζωή του τόπου με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ.
Η αχίλλειος πτέρνα της ανάδειξης των σκανδαλών ήταν η υπέρμετρη σε επίπεδα πλήρους φανατισμού ενασχόληση με τα σκάνδαλα και με στόχο όχι την κάθαρση αλλά την σκανδαλολογία.
Το ΠΑΣΟΚ ήθελε να συντηρεί την σκανδαλολογία με κάθε τρόπο ώστε να διατηρεί και εάν μπορεί να διευρύνει την δημοσκοπική υπεροχή .
Αυτό ακριβώς ήταν το λάθος του και ακριβώς εδώ χάνει το όποιο πλεονέκτημα είχε αποκτήσει από την ανάδειξη των γκρίζων ζωνών που είχαν προσωπικά δημιουργήσει ορισμένα πολιτικά στελέχη της ΝΔ.
Ο απλός πολίτης επιζητά την κάθαρση και όχι την σκανδαλολογία.
Ο απλός ψηφοφόρος επιζητά την καθαρότητα , την εντιμότητα και την επιστροφή των πολιτικών σε κώδικες τιμής και ήθους .
Ο απλός πολίτης απεχθάνεται τα πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια όπως και τις σκοπιμότητες των κομματικών επιτελείων γι’αυτό και αντί διεύρυνσης της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα τελευταία γκάλοπ παρατηρείτε μείωση και σκεπτικισμός για τις πραγματικές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ.
Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής την οικονομία το ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας ότι η διεθνής κρίση θα επηρεάσει όλη την υφήλιο άρχισε να προπαγανδίζει πάνω στις γκρίζες ζώνες της οικονομίας.
Οι αναφορές για πλήρη κατάρρευση της οικονομίας , για προσφυγή στο ΔΝΤ , για αδυναμία κάλυψης του ετησίου προγράμματος δανεισμού, για διεύρυνση του περιθωρίου με το οποίο δανείζεται το ελληνικό δημόσιο , για την ανάγκη έκδοσης ευρώ-ομολόγου , Κτλ , έπαιρναν διαστάσεις τραγικότητας.
Όποιος άκουγε τις κασσάνδριες προβλέψεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ τους προηγούμενους μήνες θα ένιωθε ότι η πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας ήταν ιδιαιτέρα κοντά.
Τίποτα από αυτά δεν έγινε .
Ούτε στο ΔΝΤ προσφύγαμε , ούτε το κόστος δανεισμού ξέφυγε, -ιδιαιτέρα τα spends από τις 320 μονάδες βάσης έχουν πέσει στις 180 μονάδες βάσης - ενώ το πρόγραμμα δανεισμού καλύφθηκε με την συμπλήρωση του πρώτου 4μηνου.
Στο ΠΑΣΟΚ ξέχασαν ότι όσο μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ της προπαγάνδας και της πραγματικότητας τόσο η αξιοπιστία συρρικνώνεται.
Κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει προβλήματα .
Βρίσκεται σε επιτήρηση , όπως και αρκετά κράτη της ένωσης ενώ δέχεται κλυδωνισμούς στα πλαίσια τής διεθνούς ύφεσης .
Αυτή είναι η πραγματικότητα η οποία απέχει σημαντικά από την πλήρη καταστροφή.
Δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ η σκανδαλολογία και η καταστροφολογία δεν αποτελούν την κατάλληλη συνταγή πολιτικής ανάτασης κάτι που θα δείξουν και οι ευρωεκλογές.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των γκάλοπ και των πραγματικών εκλογών χωρίς αυτό που σημαίνει ότι ο απλός πολίτης είναι ευχαριστημένος από την μέχρι σήμερα διακυβέρνηση της ΝΔ.
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS.GR ΣΤΙΣ 20/5/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: