Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Ψευδαίσθηση Ευρωεκλογών.
Του ΛΕΚΚΑ ΣΑΡΑΝΤΟΥ
Εάν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους πρέπει να πούμε ότι ενώ έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές , ο παράγων Ευρώπη , ξεχνιέται πλήρως από όλα τα κόμματα και οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων της χώρας στην ευρωβουλή γίνεται μέρος του εγχώριου πολιτικού παιχνιδιού.
Η ΝΔ ως κυβερνών κόμμα έχει πέσει στην παγίδα της σκανδαλολογίας του ΠΑΣΟΚ και ομφαλοσκοπεί γύρω από αυτά ξεχνώντας ότι η εντολή που πήρε το φθινόπωρο του 2007 είναι εντολή διακυβέρνησης και μάλιστα με όρους δεύτερης ευκαιρίας .
Στις ευρωεκλογές επιζητά αποτέλεσμα ήττας που να μπορεί να το διαχειρίζεται εύκολα .
Θεωρώ αυτή την πολιτική θεώρηση απαράδεκτη .
Ως κυβερνών κόμμα με βάση το έργο του πρέπει να επιζητά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση την επιβράβευση μέσω της πολιτικής επιδοκιμασίας.
Τι σημαίνει ήττα με μικρή διαφορά ;
Σημαίνει αποδοχή της σκανδαλολογίας και της καταστροφολογίας που αναδυκνείει το ΠΑΣΟΚ ;
Σημαίνει ότι δεν υπάρχει πίστη για το έργο που έχει συντελεστή;
Σημαίνει αδυναμία στήριξης της ηθικής υπεροχής ;
Τι ακριβώς σημαίνει ;
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του έχει δώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος με εθνικά χαρακτηριστικά.
Επιζητά νίκη με διαφορά άνω του 4% για να προπαγανδίσει στην συνέχεια την αναντιστοιχία των επιδιώξεων του εκλογικού σώματος με αυτές της κυβέρνησης.
Χαμηλώνει λεκτικά όμως τον πήχη λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κερδίσει ευρωεκλογές τις τελευταίες δεκαετίες για να έχει την δυνατότητα εξήγησης ακόμη και του πιο δυσμενούς αποτελέσματος.
Διπρόσωπη στάση που δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και κυρίως δείχνει ότι τα στελέχη του δεν πιστεύουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πολιτικής ανατροπής όπως αυτή περιγράφεται στα γκάλοπ.
Τα μικρότερα κόμματα έχουν τις δικές τους επιδιώξεις οι οποίες απέχουν παρασάγγας της έννοιας των ευρωεκλογών .
Το ΚΚΕ ζητά να αποδοκιμασθούν τα αστικά και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό κόμματα και να επιβραβευθεί η πολιτική του στάση ξεχνώντας να δικαιολογήσει την συμμετοχή του σε μια διαδικασία που δεν πιστεύει ότι κινείται προς όφελος των πολιτών .
Το ερώτημα είναι γιατί συμμετέχει στις ευρωεκλογές αφού δεν πιστεύει στην ευρωπαϊκή ένωση ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητά την αύξηση των ποσοστών του για να έχει την δυνατότητα πλήρους εκβιασμού του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση κυβερνητικής προοπτικής , ο ΛΑΟΣ θέλει να εισπράξει την εκλογική φθορά της ΝΔ και οι οικολόγοι να ενισχύσουν το προφίλ και την χρησιμότητα τους ως , η χρησιμότητα να εξαντλείται μόνο στην σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου.
Ευρωεκλογές τέτοιου είδους δεν προσφέρουν τίποτα στον απλό πολίτη.
Οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν άτομα που δεν γνωρίζουν.
Στην ουσία ψηφίζουν κόμμα και όχι εκπροσώπους.
Δεν είναι τυχαίο ότι πλην ελάχιστων περιπτώσεων οι ευρωβουλευτές που εκλέγονται είναι παντελώς άγνωστοι στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
Βέβαια πέρα από τα πρόσωπα η προεκλογική περίοδος δεν κάνει σε καμιά περίπτωση σοφότερους τους πολίτες αναφορικά με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Ούτε τα προβλήματα αναδυκνείονται , ούτε οι όποιες προοπτικές , ούτε οι θέσεις των κομμάτων , ούτε οι αγωνίες σε περιόδους όπως η σημερινή που θεωρείτε περίοδος οικονομικής κρίσης και μάλιστα η μεγαλύτερη από το 1930.
Η προεκλογική περίοδος εξαντλείτε σε αντιπαραθέσεις που αφορούν κυρίως σκάνδαλα και σε καμιά περίπτωση ευρωπαϊκά θέματα.
Αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία και κυρίως χωρίς να προσθέτουν τίποτα στους απλούς πολίτες .
Τα κόμματα ξέχασαν ότι οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , στρουθοκαμηλίζοντας και έχοντας την εντύπωση πως οι απλοί ψηφοφόροι πρέπει να στοιχίζονται πίσω από τις κομματικές επιλογές ως αγέλες ζώων.
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS.GR ΣΤΙΣ 29/5/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: