Ο ρόλος των προμηνυμάτων στις μεταβολές των αγορών
peloponnisiaki.gr
– 2 Ιανουαρίου 2013-
Tου Σαράντου Λέκκα
οικονομολόγου
Όπως συμβαίνει σε όλους τους ευαίσθητους τομείς της ζωής μας, έτσι και στην οικονομία τίποτα δεν γίνεται ξαφνικά και τίποτα δεν θυμίζει κεραυνό εν αιθρία. Η οικονομία και οι τομείς που την συνθέτουν μοιάζουν αρκετά με τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πάντα υπάρχουν προειδοποιήσεις, αρκεί να υπάρχει παρατήρηση των αλλαγών και συνειδητοποίηση των συνεπειών που θα ακολουθούσουν.
Προμηνύματα και καμπανάκια επερχόμενων μεταβολών πάντα υπάρχουν.
Όπως συμβαίνει με τις αρρώστιες του σώματος έτσι και με τις αρρώστιες της οικονομίας και των αγορών που τις συνθέτουν υπάρχει αιφνιδιασμός διότι ο υπερφίαλος τρόπος αντιμετώπισης γεγονότων, καταστάσεων και συγκυριών δεν μας επιτρέπει να σταθμίσουμε εγκαίρως τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Σε αρκετές περιπτώσεις η απληστία είναι τέτοιας μορφής όταν αναφερόμαστε στην οικονομία, που όχι μόνο δεν λαμβάνονται υπόψη τα προμηνύματα αλλά συνήθως όσοι θεωρούνται κομιστές διαφορετικών αντιλήψεων από τις επικρατούσες, λοιδορούνται και στιγματίζονται.
Το χειρότερο είναι ότι σε περιόδους παχιών αγελάδων όσοι εκφράζουν φόβους και επιφυλάξεις για το αέναο και το διαρκές θεωρούνται εχθροί και υπονομευτές του καλού κλίματος και περιθωριοποιούνται ως αλογόμυγες που διαταράσσουν την θερινή ραστώνη των αλόγων.
Ειδικά στο χρηματιστήριο σε περιόδους χρηματιστηριακής ευφορίας η θετική ψυχολογία οδηγεί σε υπερφίαλες εκτιμήσεις οπότε οτιδήποτε κινείται εκτός των προδιαγραφών περαιτέρω ανόδου των μετοχικών αξιών δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και ως εκ τούτου απορρίπτεται ως βάση συζήτησης.
Η αισιοδοξία μετατρέπεται σταδιακά σε απληστία και ο απλός αρχικά επενδυτής σε λωτοφάγο που ξεχνά αρχές , στόχους και κανόνες.
Στην συνέχεια την απληστία πυροδοτούν μια σειρά παράγοντες που δεν φημίζονται για την αντικειμενικότητα τους όπως, το μάρκετινγκ, τα μέσα ενημέρωσης και οι εκθέσεις των διεθνών οίκων οι όποιοι επιβάλουν τους δικούς τους όρους στην επενδυτική σκέψη και συμπεριφορά προς την κατεύθυνση των προβλέψεων και των σκοπών τους.
Ειδικά όταν οι εκθέσεις των διεθνών οίκων είναι περίπου ταυτόσιμες για την πορεία και τις προοπτικές μιας αγοράς, ενός κλάδου ή μιας μετοχής με αποτέλεσμα, η έκθεση –εκτίμηση τους να παίρνει διαστάσεις πεποίθησης και να οδηγεί την ρευστότητα και τις επενδυτικές επιλογές υπό καθεστώς απόλυτης χειραγώγησης εκεί που έχει προκαθορισθεί.
Στην βάση αυτή το κάθε προμήνυμα για επικείμενη μεταβολή ή διάρθρωση έχει μηδενικές πιθανότητες να τύχει ανάλογης με τις θετικές προβλέψεις δημοσιοποίηση–ανάδειξη οπότε περνά χωρίς να αφήσει το στίγμα του.
Η συμπεριφορά αγέλης που επιδεικνύουν οι επενδυτές υπό την εποπτεία των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων δεν μπορεί να μεταβληθεί από μεμονωμένες φωνές.
Η δύναμη που κατευθύνει φαινόμενα απληστίας όταν ενεργοποιείται λειτουργεί πολλαπλασιαστικά συμπαρασύροντας κάθε νουνεχή αποτίμηση της πραγματικότητας. Το αέναο συγκινεί περισσότερο κυρίως λόγω της αισιοδοξίας που εκπέμπει και του απροσδιόριστου που υπονοεί.
Έτσι όταν ομιλούμαι για χρήματα και για κέρδη η αισιοδοξία και το μέγεθος είναι ανθρώπινο να δαμάζουν και να υπερνικούν τους κακούς οιωνούς και τον ρεαλισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου