Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Τα αίτια της ήττας για τη Ν.Δ.
Πηγή :
ΛΕΚΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ
Οι εκλογές τη 4ης Οκτωβρίου 2009 πέρασαν ήδη στην ιστορία όμως κατά την προσωπική μας άποψη πρέπει να θεωρηθούν εκλογές σταθμός με την έννοια ότι κάτι ουσιαστικό έχει αλλάξει στην ελληνική κοινωνία.
Η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία είναι στοιχείο δημοκρατίας όμως το εκλογικό σώμα για πρώτη φορά αρνήθηκε να υπακούσει στην πλειοψηφία του σε κανόνες και πλαίσια που είχαν διαμορφωθεί από την μεταπολίτευση και μετά .
Ο απόλυτος κομματισμός έδωσε την θέση του στον πραγματισμό και πλέον θα είναι απαραίτητο για κάθε διεκδικητή της εξουσίας ο παραμερισμός των ιδεολογικών πλαισίων .
Τείχη δεν υπάρχουν , η μετακίνηση του εκλογικού σώματος έγινε πλέον ευκολότερη υπόθεση με την έννοια ότι δεν υπάρχουν φραγμοί που να μετριάζουν την άρνηση και την πικρία των απλών ψηφοφόρων .
Η τιμωρία ως απόρριψη ενός κόμματος ή μιας πολιτικής τακτικής θα λειτουργεί ανεξάρτητα από ιδεοληψίες και κομματικές φιλίες .
Η ΝΔ του Καραμανλή δεν το κατάλαβε αυτό και το πλήρωσε .
Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι είχαν την εντύπωση ότι η εξουσία και οι υπουργικοί θώκοι θα είναι στο διηνεκές τμήμα της παρουσίας τους στα κοινά πλέον βρίσκονται εκτός του πολιτικού παιχνιδιού.
Περί τους 28 ανέρχονται οι υπουργοί και οι υφυπουργοί που είχε τιμήσει με την εμπιστοσύνη του ο Κ. Καραμανλής και σήμερα βρίσκονται εκτός βουλής .
Όλοι αυτοί που είχαν κάνει την υπεροψία την αλαζονεία και την απόσταση από τους πολίτες έμβλημα της διακυβέρνησης τους είχαν το θράσος να ξαναζητούν την ψήφο όσων επί 5 χρονιά θεωρούσαν μουζίκους .
Οι κλειστές πόρτες , η αλαζονική συμπεριφορά , η κακή έξωθεν μαρτυρία από συμπεριφορές και τρόπους διαβίωσης , η προκλητική στάση σε θέματα ηθικής τάξης , οι σάπιες αυλές και η υιοθέτηση πρακτικών που απείχαν από την αρχή του ταπεινά και σεμνά στοίχησαν στην κυβέρνηση και στην παράταξη .
Δεν έχασε μόνο η κυβέρνηση όπως ισχυρίζονται ορισμένοι αλλά και το κόμμα ως παράπλευρος μηχανισμός νομής της εξουσίας .
Φθάσαμε στο σημείο ο γραμματέας του κόμματος και η επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού να μην μπορούν να εκλεγούν ούτε βουλευτές ίσως διότι ο απλός λαός πήρε τις μετρητοίς την απαίτηση του γραμματέα του κόμματος να καταψήφιση όσους τον πλήγωσαν .
Το κόμμα την 5ετια 2004-2009 λειτούργησε και αυτό στην βάση της παρέας χωρίς να δίνει ζωτικό χώρο σε στελέχη που ήθελαν να προσφέρουν .
Τα μέλη της παρέας στην κάθε γραμματεία καθόριζαν τα πάντα έχοντας την εσφαλμένη εντύπωση πως οι απλοί πολίτες και τα απλά μέλη του κόμματος θα αποδέχονταν τις ιδιοτροπίες τους χωρίς να προβάλλουν ούτε τις τυπικές αστικές αντιρρήσεις .
Ο κόσμος απομακρύνθηκε και οι εκλογές το απέδειξαν .
Τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ , το αντίθετο τις έχασε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .
Το 2004 την ΝΔ είχαν εμπιστευτεί με την ψήφο τους 3.359.058 πολίτες , το 2007 οι ψήφοι μειώθηκαν στις 2.995.321 και το 2009 μειώθηκαν περαιτέρω στις 2.295.318 .
Μεταξύ 2004-2009 δηλαδή μέσα σε μια 5ετία η ΝΔ έχασε 1.063.740 ψηφοφόρους .
Το ίδιο διάστημα το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 8.990 νέους ψηφοφόρους αφού από τους 3.002.531 του 2004 φθάσαμε στους 3.011.521 το 2009.
Δηλαδή από τις απώλειες των 1.063.740 ψηφοφόρων της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ προσέλκυσε μόνο 8.990 .
Εάν λάβουμε υπόψη ότι ο ΛΑΟΣ την 5ετία 2004-2009 αύξησε την δύναμη του κατά 223.960 ψηφοφόρους αφού από τους 162.103 του 2004 το 2009 έφθασε τους 386.063 τότε εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα πως περίπου 800.000 ψηφοφόροι της ΝΔ απείχαν μη θέλοντας να καταψηφίσουν .
Στην ουσία το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε τίποτα απλά η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων οφείλεται στην ΝΔ .
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου 2009 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία .
Το μήνυμα ο απλός πολίτης της χώρας το είχε δώσει από το φθινόπωρο του 2007 όταν έδινε στην κυβέρνηση της ΝΔ νίκη με όρους δεύτερης ευκαιρίας .
Τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη δεν κατανόησαν τότε ότι η κοινωνική επιρροή της ΝΔ μειώνονταν και μάλιστα σημαντικά.
Τον Μάρτιο του 2004 είχαν ψηφίσει την ΝΔ 3,35 εκατομμύρια ψηφοφόροι .
Ψήφισαν διότι η ΝΔ υπερείχε στον ηθικό τομέα .
Οι πολίτες είχαν αηδιάσει με τα σκάνδαλα , την κακοδιαχείριση , τις μίζες , την διαφθορά , την ατιμωρησία και ήθελαν μια νέα διακυβέρνηση με όρους διαφάνειας , εντιμότητας και ταπεινότητας.
Οι απλοί ψηφοφόροι δεν είχαν ψηφίσει την ΝΔ ούτε για το πρόγραμμα της , ούτε για την διακήρυξη περί ανασυγκρότησης του κράτους .
Την ψηφίσαν διότι ήθελαν μια εξουσία με νέο ήθος και ύφος.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 η ΝΔ ψηφίσθηκε από 3 εκατ. Πολίτες με την επιρροή της να μειώνεται κατά 350 χιλιάδες ψηφοφόρους.
Το μήνυμα δεν ελήφθη με αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του 2009 η επιρροή να μειωθεί κατά 1,3 εκατ. ψηφοφόρους σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 και κατά 1,7 εκατ. ψηφοφόρους σε σχέση με τις εθνικές του 2004.
Το μήνυμα αυτή την φορά ήταν ισχυρότατο.
Δεν ελήφθη όμως .
Η συρρίκνωση της κοινωνικής επιρροής οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην συρρίκνωση της ηθικής υπεροχής της ΝΔ.
Τα σκάνδαλα ,η αλαζονεία και η ατιμωρησία αηδίασαν τους Νεοδημοκράτες οι οποίοι συνειδητά απείχαν από τις κάλπες.
Το βασικό πρόβλημα κυβέρνησης ,κόμματος και δημόσιας διοίκησης είναι η επιλογή των προσώπων που καλούνται να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική. Οι επιλογές στις περισσότερες των
περιπτώσεων ήταν από γραφικές (όπως με τις Διοικήσεις των νοσοκομείων ),ελάχιστα πειστικές (όπως με τους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων ) , κοντόφθαλμες (όπως με τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων) και κοινωνικά αδόκιμες (όπως στους τομείς της υγείας ,της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας).
Οι πολίτες δεν ψηφίσαν την ΝΔ όχι γιατί είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση , όχι γιατί η καθημερινότητα δεν είχε βελτιωθεί ,αλλά γιατί είχαν σιχαθεί από συμπεριφορές υπουργών , βουλευτών , κομματικών και κρατικών στελεχών.
Οι συμπεριφορές αυτές πλήγωσαν τους πολίτες και η τιμωρία ήρθε μέσω της κάλπης .
Ήταν τέτοια μορφής η δυσαρέσκεια του Νεοδημοκράτη που ακόμη και το συναίσθημα μπήκε στην άκρη .
Κάστρα έπεσαν όπως αυτό της Α´ Αθήνας , του Κιλκίς και της Φλώρινας , ενώ η Φωκίδα και η Άρτα έπεσαν ξανά στα χέρια του ΠΑΣΟΚ μετά από 24 και 16 χρόνια αντίστοιχα .
Η ΝΔ έχασε τους αγρότες και τους μικρομεσαίους ενώ καλές επιδόσεις έχει μόνο μεταξύ των ηλικιών άνω των 65 ετών .
Οι νέοι ψηφοφόροι που αποτελούν το 2,5% του εκλογικού σώματος στράφηκαν κατά 42% στο ΠΑΣΟΚ και μόνο το 21% προτίμησε την ΝΔ , ενώ οι γυναίκες κατά 44% προτίμησαν ΠΑΣΟΚ έναντι 36% την ΝΔ.
Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 11% πήγε προς το ΠΑΣΟΚ , το 6% στο ΛΑΟΣ ,το 2% στους Οικολόγους –Πράσινους ενώ από 1% πήραν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η συναισθηματική ψήφος αφορά μόνο τα συμπαγή τμήματα των κομμάτων εξουσίας που καταγράφονται περί το 35% της εκλογικής τους δύναμης ενώ από κει και μετά οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και οι ιδεολογικές περιχαρακώσεις ανήκουν στο παρελθόν με όποιον τις ασπάζεται να είναι εκτός πραγματικότητας .
Οι αποφάσεις των ψηφοφόρων που διαμορφώνουν τις πλειοψηφίες άνω του 35% πλέον είναι συνάρτηση συμπεριφορών , προσώπων , ατομικών προτεραιοτήτων και κυρίως ηθικών κριτηρίων .
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS.GR ΣΤΙΣ 22/10/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: