Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κορινθία.
Πηγή : ΛΕΚΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα που έβγαλε η κάλπη της 4ης Οκτωβρίου 2009 για την Κορινθία .
Ότι δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ παρά την φαινομενικά μεγάλη ποσοστιαία διαφορά , αλλά ότι έχασε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ .
Και εξηγούμεθα .
Το 2004 την ΝΔ στην Κορινθία είχαν εμπιστευτεί με την ψήφο τους 50.445 πολίτες , το 2007 οι ψήφοι μειώθηκαν στις 46.027 και το 2009 μειώθηκαν περαιτέρω στις 36.264 .
Μεταξύ 2004-2009 δηλαδή μέσα σε μια 5ετία η ΝΔ έχασε 14.181 ψηφοφόρους .
Το ίδιο διάστημα το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 925 νέους ψηφοφόρους αφού από τους 46.182 του 2004 φθάσαμε στους 47.107 το 2009.
Δηλαδή από τις απώλειες των 14.181 ψηφοφόρων της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ προσέλκυσε μόνο 925 .
Εάν λάβουμε υπόψη ότι ο ΛΑΟΣ στην Κορινθία την 5ετία 2004-2009 αύξησε την δύναμη του κατά 2.496 ψηφοφόρους αφού από τους 2.816 του 2004 το 2009 έφθασε τους 5.312 τότε εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα πως περίπου 8.000 ψηφοφόροι της ΝΔ απείχαν μη θέλοντας να καταψηφίσουν .
Η αποχή στις φετινές εκλογές για τον νομό Κορινθίας έφθασε το 26,4% ενώ το 2004 καταγράφονταν στο 20,5%.
Στην ουσία το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε τίποτα στην Κορινθία απλά η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων οφείλεται στην ΝΔ και στους λόγους που ήδη από τις 13 Ιουνίου 2009 με άρθρο μας στο ISTHMUS .GR αναλύαμε .
Τότε γράφαμε :
« Ο Κορίνθιος Νεοδημοκράτης έχει απογοητευθεί από συμπεριφορές πολιτικών στελεχών που κρίνονται με τους επιεικέστερους των χαρακτηρισμών ως πολιτικά και κοινωνικά απαράδεκτες .
Η ΝΔ στην Κορινθία έχει τρεις βουλευτές κάτι που έχει να ξανασυμβεί από την δεκαετία του 70 .
Παρόλα αυτά όμως καμιά δυναμική δεν έχει δημιουργηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2007 από την αριθμητική αυτή υπεροχή.
Ο λόγος απλός και έχει να κάνει με την στελέχωση του ψηφοδελτίου.
Όταν διαμορφώνεται ψηφοδέλτιο στην βάση των προτιμήσεων που έχουν κάποια επώνυμα στελέχη με απώτερο στόχο την εύκολη επανεκλογή τους τότε είναι λογικό και επόμενο η έλλειψη ανταγωνισμού να οδηγεί στην εκλογή ή επανεκλογή στελεχών που είναι πολιτικά και τεχνοκρατικά ανεπαρκή.
Εάν στην ανεπάρκεια προστεθούν η αλαζονεία και η υπεροψία τότε εύκολα γίνεται αντιληπτή η αιτία απομάκρυνσης των ψηφοφόρων από την ΝΔ.
Ο Κορίνθιος Νεοδημοκράτης έχει αηδιάσει από πρακτικές και συμπεριφορές που είναι μακράν των αρχών της παράταξης .
Ο Κορίνθιος Νεοδημοκράτης έχει απογοητευθεί από την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν ορισμένα πολιτικά στελέχη που νομίζουν ότι ο Υπουργικός ή ο βουλευτικός θώκος όπως και η συμμετοχή σε κάποιο ΔΣ ή σε κάποια διοικητική θέση τους δίνει το δικαίωμα να μην λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του νομού.
Ο Κορίνθιος Νεοδημοκράτης έχει εκνευρισθεί από την απουσία έστω και μιας τυπικής προσέγγισης από το πολιτικό δυναμικό της ΝΔ προς την κατεύθυνση ανάδειξης προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος
Ο Κορίνθιος Νεοδημοκράτης έχει καταγράψει πρακτικές που υπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα σε βάρος του συνόλου .
Στις ευρωεκλογές τιμωρηθήκαν η έπαρση , η αλαζονεία , η ανεπάρκεια , η υπεροψία και η αδιαφορία προς τον απλό πολίτη.
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν .
Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης προϋποθέτει επιστροφή σε αξίες και αρχές που έχουν καταστρατηγηθεί.
Το ερώτημα είναι , εάν το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό μπορεί να αλλάξει την έξωθεν κακή μαρτυρία που το ίδιο έχει διαμορφώσει.
Κατά την άποψη μας απαιτείται στην παρούσα φάση αναδιάταξη του πολιτικού δυναμικού με ορθολογικότερα ( είναι απαράδεκτη και κοινωνικά και πολιτικά μη αποδεκτή η εικόνα των πολυθεσιτών ) και αντικειμενικότερα κριτήρια.
Η ανανέωση είναι επιπλέον επιτακτική ανάγκη και μάλιστα πρέπει να έχει χαρακτήρα ολοκληρωτικά ριζικό.»
Αυτά γράφαμε λίγο μετά τις ευρωεκλογές όμως δυστυχώς για την παράταξη και τους Νεοδημοκράτες στο μεσοδιάστημα που ακολούθησε μέχρι τις εθνικές εκλογές η κατάσταση χειροτέρευσε με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο .
Τότε το επίπεδο των υποψηφίων που ζητούσαν την ψήφο μας έπεσε ακόμη χαμηλότερα με ανταλλαγή ύβρεων και χαρακτηρισμών.
Στην ουσία ακόμη και την ύστατη ώρα δεν είχε γίνει κατανοητή η απέχθεια ενός μεγάλου κομματιού της βάσης για την καταστρατήγηση του σεμνά και ταπεινά που είχε κάνει σημαία η ΝΔ από το 2004. Ο απλός πολίτης έχει ένστικτο .
Έστειλε του δραγάτες στην Βουλή αφού δεν έχει κάτι πιο ουσιαστικό να επιλέξει, ως το λιγότερο κακό και τους αριστοκράτες στο σπίτι τους βάζοντας οριστικά τέλος σε μια ολόκληρη εποχή.
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS.GR ΣΤΙΣ 14/10/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: