Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Περι πρόωρων εκλογών
του ΛΕΚΚΑ ΣΑΡΑΝΤΟΥ


Η όλη συζήτηση περί του χρόνου των εκλογών έχει οδηγήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο σε ατέρμονες αναφορές και συζητήσεις χωρίς κανένα νόημα.
Προσωπικά πιστεύω ότι η ΝΔ έχει πέσει στην παγίδα του ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει κάθε λόγο σε κάθε ευκαιρία να ζητά εκλογές.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τους τελευταίους μήνες αναγάγει το αίτημα για πρόωρες εκλογές σε κύριο πολιορκητικό κριό κατά της κυβέρνησης.
Από την στιγμή που η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία του πρωθυπουργού τότε κάθε πρόβλεψη ,παρότρυνση και νουθεσία είναι άνευ αντικειμένου.
Ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του με την διαφορά ότι εάν πρόκειται για στελέχη της κυβέρνησης οι απόψεις πρέπει να κατατίθενται στα κυβερνητικά όργανα και όχι στα παράθυρα των τηλεοράσεων.
Η κάθε κυβέρνηση έχει ως υποχρέωση να σέβεται το Σύνταγμα .
Το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο.
Κάθε τετραετία πραγματοποιούνται εκλογές με την εξαίρεση της επίκλησης σοβαρότατου εθνικού λόγου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Από την μεταπολίτευση και με πρόσχημα το κυπριακό, την πορεία της χώρας εντός της ευρωπαϊκής ένωσης και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας ο εκλογικός κύκλος περιορίζονταν.
Το 2007 πραγματοποιήθηκαν πρόωρες εκλογές με την επίκληση της στιβαρής εκτέλεσης του προϋπολογισμού , ενός προϋπολογισμού που δε διέφερε από τους προηγουμένους σε ότι αφορά την ομαλή εκτέλεση του .
Προσωπικά πιστεύω ότι έφθασε η ώρα που η συνταγματική επιταγή για 4ετη εκλογικό κύκλο θα γίνει απόλυτα σεβαστή μιας και η επίκληση οποιουδήποτε εθνικού λόγου θα φαντάζει στα μάτια των απλών πολιτών ως άλλη μια δικαιολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η κυβέρνηση από την στιγμή που εκλέγεται το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να κυβερνά υλοποιώντας το κυβερνητικό της πρόγραμμα.
Η προοπτική πρόωρων εκλογών αδρανοποιεί τα κυβερνητικά στελέχη και μειώνει τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση επίλυσης διαχρονικών προβλημάτων .
Η κυβέρνηση συζητώντας συνεχώς για εκλογές πέφτει στην παγίδα του ΠΑΣΟΚ αφού αποπροσανατολίζεται από το έργο της .
Στην βάση αυτή η τακτική του ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνει ισχυρά πλήγματα στην εικόνα της κυβέρνησης
Το θέμα των πρόωρων εκλογών πρέπει να πάρει τέλος .
Η κυβέρνηση οφείλει να παράγει έργο κυρίως σε θέματα που θα καλυτερεύουν την καθημερινή διαβίωση του πολίτη.
Δεν θα συμφωνήσουμε ότι το κλίμα της αμφισβήτησης που καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταματήσει τον προγραμματισμό όπως για παράδειγμα τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν σχεδιαστεί.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει την δουλειά του και η κυβέρνηση την δικιά της η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι άλλη από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της .
O απλός Έλληνας πολίτης εμπιστεύεται προσωπικά τον πρωθυπουργό διότι μεταξύ τους έχει διαμορφωθεί σχέση εμπιστοσύνης.
Στην βάση αυτή το κύρος του πρωθυπουργού και η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες θα πάρει άλλη τροπή εάν ο πρωθυπουργός δεν επιλέξει την εξάντληση της 4ετιας.
Οι απλοί πολίτες θέλουν καθαρές κουβέντες ,σοβαρές και μετρημένες.
Επιζητούν από τους πολιτικούς να σέβονται τους θεσμούς και να διορθώνουν τα κακώς κείμενα.
Το αίτημα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές αξιολογείται από τους πολίτες ως αδυναμία αντιπαράθεσης με βάση ιδέες και προτάσεις.
Δεν μπορεί την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να την υιοθετεί η κυβέρνηση συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι που εκ των πραγμάτων δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και ως εκ τούτου δεν ενδιαφέρει τον πολίτη.
Οι λεονταρισμοί Παπανδρέου θα είχαν αντικείμενο εάν συμμετείχε με προτάσεις στην επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας , παιδείας , της ασφάλειας ,της υγείας και του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού.
Τι σημαίνει η δήλωση Παπανδρέου στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου ότι το πρόγραμμα μου θα το δημοσιοποιήσω όταν έρθει η ώρα των εκλογών , παρά εκδήλωση αδυναμίας και αμηχανίας .
Από την μια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές εδώ και τώρα και από την άλλη δε είναι ούτε στο ελάχιστο έτοιμος για την διακυβέρνηση της χώρας .
Αυτός είναι ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ δεν ανακάμπτει στις συνειδήσεις των πολιτών παρά ευκαιριακά στα τρέχοντα γκάλοπ.
Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει την κυβέρνηση από την οποία ο πολίτης έχει μεγάλες απαιτήσεις .
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS.GR STIS 9/2/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: