Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Οι Έλληνες αγρότες βιώνουν δύσκολες ημέρες.

Όταν ένας παραγωγικός τομέας βρίσκεται σε Συμπληγάδες τότε η απουσία αντικειμενικής προσέγγισης των προβλημάτων που τον διέπουν οδηγεί σε λαϊκίστικες και άκρως δημαγωγικές τοποθετήσεις.
Ο Αγροτικός τομέας βρίσκεται μεταξύ των μεταβολών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ )και των σκληρών ανταγωνιστικών συνθηκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Οι Έλληνες αγρότες βιώνουν δύσκολες ημέρες .
Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί .
Οι Έλληνες αγρότες ζουν την μεταβολή της ΚΑΠ όπου πέρα από την σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων παρατηρείται το φαινόμενο να επιδοτείται ο παραγωγός και όχι η παραγωγή όπως γίνονταν στο παρελθόν.
Αυτή η διαδικασία με την οποία αλλάζει η όλη φιλοσοφία της ΚΑΠ από την μια πλευρά και ο σκληρός ανταγωνισμός που επιβάλετε σε διεθνές επίπεδο από την άλλη δημιουργεί ασφυκτικά πλαίσια δραστηριοποίησης των Ελλήνων αγροτών .
Τα λάθη του παρελθόντος με κυριότερο την απουσία προετοιμασίας για την νέα εποχή έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα.
Σήμερα οι συνθήκες είναι δύσκολες ,οι παρεμβάσεις πρέπει να κινούνται στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ ενώ οι λύσεις είναι αρκετά επώδυνες.
Σε τέτοιες συγκυρίες οι λαϊκίστικες και δημαγωγικές τοποθετήσεις πολιτικών και συνδικαλιστών διογκώνουν τα αδιέξοδα και μειώνουν τα περιθώρια ορθολογικών λύσεων .
Σε τέτοιες συγκυρίες τα εύκολα λόγια βρίσκουν εύκολα ακροατήριο όμως δεν δίνουν λύσεις .
Σήμερα ακούγονται πολλά ,όπως για παράδειγμα οι χαμηλές πιστώσεις προς τον αγροτικό τομέα.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.
Οι οικονομικές ενισχύσεις προς τον αγροτικό τομέα από εθνικούς πόρους και από την ευρωπαϊκή ένωση για το 2008 υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 8,89 δις.ευρώ οι οποίες θα κατευθυνθούν στην καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων ,στην προετοιμασία της νέας ΚΑΠ ,στην ενίσχυση των βιολογικών καλλιεργειών ,στην στήριξη της αγροτικής έρευνας ,στην πληρωμή των συντάξεων του ΟΓΑ , κτλ.
Οι πιστώσεις του 2008 είναι αυξημένες κατά 14,8 % έναντι των αντίστοιχων του 2007 που είχαν φθάσει στα 7,74 δις. ευρώ.
Σημαντικό μέρος της ενίσχυσης του αγροτικού πληθυσμού γίνεται μέσω της αύξησης των αγροτικών συντάξεων.
Την 1/1/08 η αγροτική σύνταξη αυξήθηκε κατά 50,25 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 330 € ενώ όλοι θα θυμούνται ότι το 2004 η αγροτική σύνταξη ήταν στα 170.8 € .
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνούμε το νόμο του 2004 για τα πανωτόκια ο οποίος έχει διαχρονική ισχύ και ο οποίος έβγαλε από τα αδιέξοδα της υπερχρέωσης χιλιάδες αγρότες .
Προσωπικά πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος όπου οι οφειλές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 2πλασιο του αρχικού κεφαλαίου έδωσε πνοή στην ελληνική ύπαιθρο και αισιοδοξία στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας .
Πρόκειται για νόμο ορόσημο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια.
Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει αντιληπτό και ταυτόχρονα αυτό που δίνει απαντήσεις σε όσους προσεγγίζουν το μεγάλο πρόβλημα των αγροτών με δημαγωγικό τρόπο είναι σχετικό με τα λάθη του παρελθόντος και κυρίως με τις δυνατότητες που θα υπήρχαν σήμερα εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί αυτά τα λάθη.
Η συσσώρευση ελλειμμάτων και χρεών κατά τις δεκαετίες του 70 και του 80 έχουν ως αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους στο ύψος των 223,3 δις ευρώ να θέλει την εκταμίευση για το 2008 10,5 δις. Ευρώ για τόκους και 26,2 δις ευρώ για χρεολύσια.
Ας αναλογισθούν αυτοί που υποκριτικά σήμερα αγωνιούν για τα προβλήματα των αγροτών τι χρηματοοικονομικές δυνατότητες στήριξης των εν ενεργεία και των συνταξιούχων αγροτών θα υπήρχαν εάν απουσίαζε ο βραχνάς του δημοσίου χρέους .
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS GR ΣΤΙΣ 2/6/2008)
ΛΕΚΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: