Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Όλοι επιζητούν λύσεις για το Ασφαλιστικό αρκεί να μην θιχθούν ζωτικά τους συμφέροντα.

‘’Στην χώρα μας , γενικά και αόριστα ,όλοι θέλουν αλλαγές . Όταν όμως γίνονται πράξη ,με στόχο να επωφεληθούν οι πολλοί, τα συμφέροντα των ολίγων εκμεταλλεύονται την προνομιακή συμπεριφορά τους για να ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα σταματήσει γιατί οι λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο “
KΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ -5/3/2008
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO που είχε έρθει στην δημοσιότητα δυο ημέρες πριν την γενική απεργία της 12ης Δεκεμβρίου 2007 με θέμα το ασφαλιστικό , παρότι το 84,1% των πολιτών ζητούσε άμεση λύση του ασφαλιστικού εντούτοις στο ερώτημα πως θα λυθεί το 32,2% απαντούσε μέσω γενναίας κρατικής χρηματοδότησης ,το 42,4% από την υποστήριξη των επιχειρηματιών και από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής ,το 3,4% από την στήριξη των εργαζόμενων και το 16,1 % με όλα τα προηγούμενα.
Η ελληνική κοινωνία παρότι αποδέχεται την σοβαρότητα του προβλήματος δεν είναι έτοιμη να θυσιάσει κεκτημένα .
Όλοι επιζητούν λύσεις αρκεί να μην θιχθούν ζωτικά τους συμφέροντα.
H υποκρισία όμως των εμπλεκομένων είναι εμφανή.
Οι συνδικαλιστές κρίνουν τους πάντες θεωρώντας εαυτούς αμύντορες του συστήματος .
Οι ίδιοι ξεχνούν ότι επί δεκαετίες τα αποθεματικά των ταμείων τοποθετούνταν άτοκα στην τράπεζα της Ελλάδος και ότι κανένας τους δεν διαμαρτυρήθηκε.
Οι ίδιοι ξεχνούν ότι τα τεράστια χρέη που έχει η κυρία σύνταξη του ΙΚΑ οφείλεται και στον εσωτερικό δανεισμό από το επικουρικό του ταμείο για τον οποίο κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε .
Οι ίδιοι ξεχνούν ότι εκπρόσωποι τους βρίσκονταν στα διοικητικά συμβούλια όταν μεγάλα τμήματα των αποθεματικών πήγαν στο χρηματιστήριο την εποχή του μεγάλου τζόγου 1999-2000 .
Οι ίδιοι ξεχνούν ότι εκπρόσωποι τους βρίσκονταν στα διοικητικά συμβούλια όταν τμήματα των αποθεματικών πήγαιναν σε δομημένα ομόλογα.
Η κυβέρνηση δεν είναι ανεύθυνη για τον σκεπτικισμό που υπάρχει σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας για τις εν δυνάμει λύσεις του προβλήματος.
Η υποβόσκουσα άρνηση των πολιτών για ουσιαστικές και εις βάθος λύσεις έχει ισχυρό υπόβαθρο .
Το θέμα των δομημένων ομολόγων δημιούργησε μεγάλη κρίση αξιοπιστίας και κυρίως αμφισβήτηση του τρόπου διαχείρισης των αποθεματικών .
Οι αλλαγές της κυβέρνησης για το τρόπο εκλογής των διοικήσεων δεν έχει αλλάξει την διαμορφωθείσα κακή εικόνα.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι το ζητούμενο .
Η αποκατάσταση της αποτελεσματικότητας και της εφαρμογής των νόμων είναι ένα μεγάλο στοίχημα .
Όπως στοίχημα είναι και η θεσμοθέτηση στην βάση των πραγματικών αναγκών .
Γίνεται αρκετός λόγος για τις γυναίκες και την πρόωρη συνταξιοδότηση τους όταν έχουν ανήλικα παιδιά .
Η σημερινή κατάσταση θέλει την έξοδο της γυναίκας με ανήλικο παιδί όταν έχει 25 χρόνια υπηρεσίας και έχοντας κλείσει τα 50 της χρόνια.
Η σύνταξη που λαμβάνει είναι πρόωρη .
Με το νέο καθεστώς το όριο αυξάνεται στα 55 χρόνια αρχής γινομένης από το 2010-2014 για το ΙΚΑ και από το 2013 -2017για τις ΔΕΚΟ και τα ειδικά ταμεία με την διαφορά ότι η σύνταξη θα είναι πλήρη.
Εξίσου σημαντικό είναι το ετήσιο μπόνους των μειωμένων κατά 50% εισφορών για κάθε παιδί μέχρι τα τρία ,όπως και ο πλασματικός χρόνος μέχρι 5 έτη για τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά την 1/1/2000
Η εργαζόμενη γυναίκα θέλει την αρωγή του κράτους όταν έχει τα παιδιά σε νηπιακή ηλικία και όχι όταν τα παιδία βρίσκεται μεταξύ 15-18 ετών .
Η εργαζόμενη μητέρα θέλει κίνητρα και βοήθεια όταν τα παιδιά της έχουν ανάγκη .
Το μέτρο αύξησης της χορηγούμενης άδειας μετά τον τοκετό στους 12 μήνες καθώς και των αποδοχών κατά την διάρκεια της άδειας στρέφει το ενδιαφέρον της πολιτείας εκεί όπου υπάρχει ανάγκη , στην βρεφική - νηπιακή περίοδο των παιδιών .
Κοινός νους χρειάζεται και στην μελλοντική επιλογή των επαγγελμάτων που συγκαταλέγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Είναι αδιανόητο να υπάγονται στα βαρέα , οι κομμωτές , οι εκφωνητές ραδιοφωνικών σταθμών ,οι πλύντες πρατηρίων βενζίνης ,οι επιθεωρητές των ΗΛΠΑΠ , οι σιδερώστριες , οι μουσικοί πνευστών οργάνων , οι βαρελοποιοί ,και να μην υπάγονται οι εναερίτες της ΔΕΗ , οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς , οι ακτινοθεραπευτές και οι εργάτες αντλιοστασίων λημμάτων .
Για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή των σκουπιδιών η ένταξη στα βαρέα είναι θέμα ημερών μετά από την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση .
Σημαντική παράμετρος του προβλήματος είναι και η εισφοροδιαφυγή.
Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση δεν καταβάλλονται εισφορές της τάξεως των 5 δις ευρώ.
Το ποσό είναι μεγάλο γιαυτο και οι μηχανισμοί είσπραξης θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.
Απαιτείται νέα δομή για την αντιμετώπιση του προβλήματος , με ενίσχυση της γραφειοκρατικής βούλησης , με χρησιμοποίηση της τεχνολογίας , με στελέχωση των υπηρεσιών από άτομα ηθικά
ακέραια και με σκλήρυνση της νομοθεσίας .
Η εισφοροδιαφυγή είναι καρκίνωμα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Αλλοιώνει την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό ,αλλάζοντας τους συσχετισμούς στις διάφορες αγορές.
Με την συντήρηση της δεν χάνονται μόνο πόροι για τα ταμεία αλλά χάνεται και η πίστη στην υγιή επιχειρηματικότητα αφού οι εισφοροδιαφεύγοντες τορπιλίζουν τις υγιείς επιχειρήσεις οδηγώντας αρκετούς επιχειρηματίες σε αδιέξοδα.
Η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού απαιτεί κοινό νου , κοινωνική ευαισθησία , εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων και εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής .

ΛΕΚΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS.GR-17/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: