Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Το Θαμπό μέλλον της Οικονομίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρέχουσα διεθνή συγκυρία είναι ιδιαίτερα αρνητική .
Η ενίσχυση του Ευρώ ,η αύξηση των τιμών του πετρελαίου , η αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων , η μείωση της αξίας των μετοχών ,η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα των αγορών ,η καχυποψία που υπάρχει ακόμη για τους πυλώνες των οικονομιών τις τράπεζες διαμορφώνουν μια κατάσταση που επιεικώς ονομάζουμε άσχημη συγκυρία.
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που αυξάνουν την απασχόληση και μειώνουν την ανεργία, όμως πρέπει να θεωρείτε δεδομένο ότι σε περίπτωση που η διεθνής οικονομία πέσει αναπτυξιακά τότε ο επηρεασμός και για την εγχωρία οικονομία θα αναπόφευκτος.
Παρότι μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών λειτουργούν προς την κατεύθυνση στήριξης φυσικών και νομικών προσώπων εντούτοις υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν θαμπές προοπτικές .
Με δεδομένο ότι η κατανάλωση αποτελεί την κινητήρια δύναμη των σύγχρονων οικονομιών η κάμψη των λιανικών πωλήσεων οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα κάμψης των γενικότερων προοπτικών μιας οικονομίας .
Οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο κρίνονται άκρως υποτονικές .
Ο τζίρος σε ετήσια βάση κατά τον Νοέμβριο του 2007παρουσιασε αύξηση κατά 1,9% όταν κατά τον Νοέμβριο του 2006 είχε παρουσιάσει αύξηση κατά 6,8%.
Είναι οφθαλμοφανές ότι η ζήτηση περιορίζεται κάτι που φαίνεται και από την πτώση του ρυθμού ζήτησης καταναλωτικών δανείων ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2007 καταγράφηκε στο 21,2% έναντι 22,4% και 23,1% του Νοεμβρίου και Οκτωβρίου 2007 αντίστοιχα.
Στα τέλη Νοεμβρίου τα νοικοκυριά χρωστούσαν από καταναλωτικά δάνεια 31,9 δις ευρώ.
Η υπερχρέωση , η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των καταναλωτικών πιστώσεων λόγω αύξησης των επιτοκίων καθώς και η ακρίβεια οδηγούν σταδιακά την κατανάλωση σε τέλμα.
Φυσικά παρά τις προσπάθειες ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλότερα από τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα κάτι που σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος παραγωγής πριονίζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.
Το εμπορικό ισοζύγιο αποκαλύπτει τόσο τα υφιστάμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όσο όμως και τις προοπτικές της.
Οι θαμπές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προσδιορίζονται μέσα από τις ξένες άμεσες επενδύσεις οι οποίες το 2007 έφθασαν τα 1.401,1 εκατ. ευρώ έναντι 4.275,4 εκατ. ευρώ του 2006.
Δηλαδή οι ξένες επενδύσεις παρουσίασαν το 2007 μια κάμψη της τάξεως του 124,14 %.
Με δεδομένο ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι οι επενδύσεις τότε οι περσινές επενδυτικές επιδόσεις δεν προϊδεάζουν για καλλίτερες μέρες σε αυτόν το κρίσιμο τομέα.
Χωρίς επενδύσεις παραγωγικού χαρακτήρα είναι δύσκολη η πραγματική προσαρμογή της χωράς .
Από την άλλη πλευρά ο νέος αναπτυξιακός νόμος θεωρείται βέβαιο ότι θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων αρκεί η γραφειοκρατική μηχανή του δημοσίου να μην βάζει προσκόμματα που αλλοιώνουν την φιλοσοφία του νομοθέτη.
Το μέλλον της δημοσιονομικής και αναπτυξιακής πορείας είναι θαμπό.
Η Ελλάδα μπορεί να βιώνει μετά από αρκετά χρόνια επίπεδα ελλειμμάτων κάτω του πλαφόντος που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς όμως από τα τέλη του 2007 οι συγκυρίες δεν την βοηθούν αφού έχουν μετατραπεί σε αρνητικές .
Η διάσταση να μειώνεται το έλλειμμα κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δυο χρόνια , από 7,9% του 2004 στο 2,7% το 2007 και παράλληλα να υπάρχει υψηλή ανάπτυξη και να μειώνεται η ανεργία δεν έχει παρουσιασθεί ξανά τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πολιτική της ήπιας προσαρμογής είχε ως αποτέλεσμα την ομαλή αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας χωρίς τριγμούς.
Κατά το παρελθόν η Ελλάδα μετά από περιόδους αποκατάστασης των δημοσιονομικών ανισσοροπιών βίωνε υφεσιακές καταστάσεις οι οποίες οδηγούσαν την Οικονομία και του πολίτες σε ακραίες καταστάσεις .
Αυτή την φορά τα λάθη του παρελθόντος αποφευχθήκαν ενώ η κοινωνική συνοχή δεν κλονίσθηκε .
Αυτό συνέβη διότι υπήρχε αύξηση της απασχόλησης ,μείωση της ανεργίας και κυρίως αύξηση των στοχευμένων δαπανών προς τα φτωχά νοικοκυριά , τους συνταξιούχους και τους ανέργους.
Με την έναρξη του 2008 πολλά από τα δεδομένα που γνωρίζαμε έχουν αλλάξει .
Εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες συγκυρίες που υπάρχουν πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να ξεπεράσουν εαυτούς .

ΛΕΚΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS-GR ΣΤΙΣ 6/4/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: