Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Αυτά που συμβαίνουν στην ελληνική αγορά χρήματος και κεφαλαίων δεν συμβαίνουν πουθενά στην υφήλιο.

Αυτά που συμβαίνουν στην ελληνική αγορά χρήματος και κεφαλαίων δεν συμβαίνουν πουθενά στην υφήλιο .
Η χώρα έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας της απεργίας των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος .
Εργαζόμενοι οι οποίοι ακόμη και στον κλάδο τους θεωρούνται ιδιαιτέρα ευνοημένοι με τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους έχουν καταφέρει δυστυχώς να διαλύσουν την χώρα .
Φαίνεται ότι ορισμένοι ονειρεύονται μια χώρα έρμαιο τυχοδιωκτικών και λαϊκίστικων συνδικαλιστικών πρακτικών .
Το χρηματιστήριο , η αγορά ομολόγων , η διατραπεζική , το σύστημα πληρωμών του δημοσίου αλλά και ολόκληρη η χρηματιστική οικονομία βρίσκεται έρμαιο μια μικρής μειοψηφίας .
Η αξιοπιστία της Τράπεζας της Ελλάδος , η φυσιογνωμία της χώρας στο εξωτερικό αλλά και το κύρος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος κατέρρευσαν και πλέον αρκετά δύσκολα θα επανακτηθούν .
Ειδικά στο χρηματιστήριο όπου το 52 % των μετοχών βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα δεδομένου ότι είναι αδιανόητο για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές να έχουν μετοχές και να μην μπορούν να τις διαχειριστούν .
Ο εγκλωβισμός τους συνέπεια συνδικαλιστικών πρακτικών θα έχει μεγάλο τίμημα .
Ο λογαριασμός θα πληρωθεί με πώληση μετοχών και απομάκρυνση από την ελληνική αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των μετοχών .
Επιπλέον η θέση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2007 τελεί υπό παρακολούθηση βρίσκεται υπό αίρεση και το πιθανότερο σενάριο είναι ο οίκος αξιολόγησης FTSE θα υποβιβάσει την εγχώρια αγορά στις αναπτυσσόμενες στα μέσα του φετινής άνοιξης .
Αυτό θα αναπροσαρμόσει εκ των πραγμάτων την επενδυτική πολιτική του διεθνούς κεφαλαίου εις βάρος της χώρας μας.
Εξίσου σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις και στην αγορά ομολόγων .
Κατά το 2007 εισέρρευσαν στην χωρά μας περί τα 25,7 δις ευρώ για αγορές τίτλων του ελληνικού δημοσίου , περίπου διπλάσιες από τις αντίστοιχες του 2006..
Με όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες πρέπει να θεωρείτε δεδομένο ότι το διεθνές κεφάλαιο θα αναθεωρήσει αρκετά την επενδυτική του πολιτική για την χώρα μας με συνέπεια εάν δεν αποσυρθεί θα ζητήσει μεγαλύτερο ασφάλιστρο πράγμα που σημαίνει υψηλότερα επιτόκια .
Η διάλυση που επιδείξαμε ως κράτος θα πληρωθεί.
Το άσχημο είναι ότι τον λογαριασμό της διάλυσης θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι ευνομούμενοι πολίτες και όχι αυτοί οι λίγοι που ονειρεύονται να μετατρέψουν την χώρα σε μπανανία .
Φαίνεται ότι ορισμένοι συνδικαλιστές έχουν στρεβλή εντύπωση του ρόλου τους στην ελληνική κοινωνία .
Αρκετοί δε από αυτούς δεν μπορούν να ξεπεράσουν το γεγονός ότι έχουν πάψει πλέον να συνδιοικούν όπως συνέβαινε τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90.
Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη έχοντας αφήσει πίσω της ένα δημοσιονομικό και διαχειριστικό παρελθόν που έβριθε κομματισμού λαϊκισμού και δημαγωγίας .
Το μέλλον δυστυχώς για ορισμένους θιασώτες του παρελθόντος δεν μπορεί να χτιστεί με όρους που δεν υιοθετούνται από την διεθνή κοινότητα.

ΛΕΚΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS GR-7/3/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: