Τρίτη 17 Ιουνίου 2025

 

Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα που έχει ως κύριο εισόδημα της, τις εξαγωγές χρηματοοικονομικών  και επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλα τα ανωτέρω κατατάσσονται στην μη παραγωγική σφαίρα λειτουργείας μιας οικονομίας.

Ο τομέας των υπηρεσιών προσφέρει το 65% του ΑΕΠ ενώ απασχολεί το 71% του εργατικού δυναμικού με πρωταγωνιστή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το Βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι από τα πιο συγκεντρωτικά στον κόσμο με τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες να κατέχουν το 92% των συνολικών καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών.

Οι διεθνείς διασυνδέσεις τους κυρίως με αμερικανικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς διαμορφώνουν ένα πλαίσιο δράσης που καλύπτει τον μεγαλύτερο όγκο των ημερήσιων συναλλαγών.

Η ηγετική αυτή θέση και το κύρος που αυτή διαμορφώνει είναι το ένα από τα δυο παράδοξα της διπλής φύσης των παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομία στο σύνολο της.

Το δεύτερο είναι το νόμισμα της χώρας , η Στερλίνα , που η κεκτημένη ταχύτητα της από την περίοδο που ήταν το κυριότερο αποθεματικό νόμισμα την καθιστά αυτόματα σε θέση ανάμεσα στο δολάριο, ευρώ, γιέν και ελβετικό φράγκο.

Για πολλούς στην βάση των θεμελιωδών μεγεθών της Βρετανικής οικονομίας η Στερλίνα είναι υπερτιμημένη και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ισχύ μιας οικονομίας με μεγάλα προβλήματα.

Πριν το Brexit αρκετές βιομηχανικές μονάδες, όπως για παράδειγμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες  πίεζαν για την υιοθέτηση του ευρώ αφού η ισχυρή θέση της στερλίνας επηρέαζε αρνητικά τις εξαγωγές εκδηλώνοντας μάλιστα έμμεσα τη πρόθεση τους για επανεξέταση της θέσης τους στην Βρετανία.

Με δεδομένο ότι το Ηνωμένο βασίλειο  θεωρείτε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές δυνάμεις της υφηλίου ο παράγων νόμισμα καθορίζει τις προοπτικές της κερδοφορίας και βιωσιμότητας, πλήθους εταιρειών με εξαγωγικό προσανατολισμό και άκρως ανταγωνιστικού προφίλ.

Στην ουσία ένα νόμισμα που θεωρείτε υπερτιμημένο υπονομεύει ιδιαίτερα σοβαρά κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα στερώντας από την πραγματική οικονομία το κατάλληλο υπόβαθρο ενίσχυσης των δομών της αλλά και του τρόπου λειτουργίας της.

Στην βάση των ανωτέρω όμως καταγράφουμε το οξύμωρο ο χρηματοοικονομικός τομέας και το νόμισμα να ξεπερνούν σε δυνατότητες, αίγλη και γόητρο την Βρετανική Οικονομία.

Σε αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό στηρίχθηκε το ΔΝΤ το 2007 για να θεωρήσει  το Σίτυ ως επικράτεια εχεμύθειας.

Ειδικά το Σίτυ του Λονδίνου παρουσιάζεται στην διεθνή οικονομική σκηνή ως παράγοντας με εμβέλεια μακράν της αντίστοιχης που εκπέμπει η οικονομία της Βρετανίας γι’ αυτό  και ο τρόπος που επηρεάζει τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις είναι δεικτικός της απόλυτης δύναμης του.

Ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο επιζητά την σταθερότητα του νομίσματος αναφοράς του ανεξάρτητα εάν η σταθερότητα, το γόητρο και η δυναμική παρουσία του νομίσματος, όπως στην περίπτωση του Σίτυ και  της Στερλίνας, λειτουργεί ευθέως αντίστροφα για τα συμφέροντα της πραγματικής οικονομίας.

Στην περίπτωση της Στερλίνας ο χρόνος έχει σταματήσει, για αυτούς που την θέλουν να πρωταγωνιστεί στην διεθνή νομισματική αγορά ανεξαρτήτου κόστους, όπως τότε που εξέφραζε την αυτοκρατορική οικονομία στην οποία ο ήλιος δεν έδυε ποτέ.

Ξεχνούν ή θέλουν να ξεχνούν ότι τον Ιούλιο του 1944 στο Bretton Woods η υιοθέτηση του συστήματος των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών έναντι του αμερικανικού δολαρίου και της μετατρεψιμότητας του συγκεκριμένου νομίσματος σε χρυσό έβαλε και τυπικά τέλος στην εποχή της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος.

Τα συμφέροντα όμως του χρηματοοικονομικού κέντρου επιβάλουν την ισχύ της στερλίνας μιας και συνεισφέρουν τα μέγιστα στην όποια ανάπτυξη της οικονομίας μετά την αναδιάρθρωση της προς όφελος του τομέα των υπηρεσιών.

Πολλοί πιστεύουν ότι σε αυτή την αναδιάρθρωση χρωστά το Ηνωμένο Βασίλειο την αναστροφή της παρακμιακής πορείας που ξεκίνησε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την σταδιακή απώλεια των αποικιών.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Θάτσερ κατά την δεκαετία του 80 με άξονες τα οικονομικά της προσφοράς , τις ιδιωτικοποιήσεις, την σύγκρουση με τα συνδικάτα και κυρίως η απελευθέρωση /απορρύθμιση των αγορών, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις  για την θεμελίωση της νέας χρηματοοικομικης τάξης και φυσικά της γιγάντωσης του Σίτυ του Λονδίνου.

Στην ουσία το αυτοκρατορικό παρελθόν των αποικιών και το γόητρο που απέπνεε έδινε την θέση του στο χρηματιστηριακό παρόν και κυρίως μέλλον του κύρους και της δύναμης που καλλιεργούσε  το Σίτυ του Λονδίνου.

Πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζεται τα προϊόντα ,τις πρώτες ύλες και το εργατικό δυναμικό των αποικιών, πλέον διαχειρίζεται τα διεθνή κεφάλαια δρομολογεί τις εξελίξεις στην βάση των αγορών που ελέγχει και των υπηρεσιών που παρέχει.

Ένα τέτοιο κέντρο δεν μπορεί να εκπροσωπείται από ένα αδύναμο νόμισμα.

Αυτό ως δόγμα ισχύει διαχρονικά.

Το είδαμε κατά την κρίση του 1929 και το καταγράφουμε συνεχώς παρά τις ατυχείς στιγμές της στερλίνας.

Το 1925 είχε επιστρέψει στον κανόνα χρυσού , δηλαδή στην ισοτιμία με το δολάριο που ίσχυε πριν τον πόλεμο με ανταλλακτική αξία μιας λίρας προς 4,86 δολάρια.

Η απόφαση αυτή ευνοούσε τα συμφέροντα τόσο των χρηματιστηριακών κύκλων όσο και εκείνων του Σίτυ του Λονδίνου, όμως αντιστρατεύονταν εκείνα των παραγωγών και  των εξαγωγέων.

Ο βιομηχανικός κλάδος ήθελε την υποτίμηση για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όμως κάτι τέτοιο δεν υλοποιούνταν λόγω της επιρροής του Σίτυ.

Στην χώρα όλη την δεκαετία του 20 υπήρχαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι , όμως την μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ δεν είχε πλέον η βιομηχανία  αλλά ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Οι προτεραιότητες είχαν αλλάξει και δεν τις μετάβαλε  ούτε η δεκαήμερη απεργία μεταξύ 4-11 Μαΐου του 1926 που παρέλυσε την χώρα , οπότε τα μόνα μέτρα που ελήφθησαν ήταν οι μειώσεις των δαπανών και οι αυξήσεις των φόρων .

Τα όρια εξαντλήθηκαν στις 21 Σεπτέμβριου του 1931 όταν εγκαταλείφθηκε ο κανόνας του χρυσού και η στερλίνα υποτιμήθηκε κατά 35% με ταυτόχρονη ύψωση νέων δασμολογικών τειχών .

Το 1967 ήταν μια άσχημη χρονιά για την Βρετάνια, η οικονομία βρίσκονταν σε ύφεση, το εμπορικό ισοζύγιο κατέγραφε έλλειμμα που ξεπερνούσε τα 107 εκατ. στερλίνες , ενώ η εργατική κυβέρνηση Χάρολντ Ουίλσον με υπουργό οικονομικών τον Τζέιμς Κάλαχαν έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να στηρίξει την στερλίνα που δέχονταν πιέσεις,  με την πώληση δολαρίων και χρυσού.

Τελικά το μοιραίο, η υποτίμηση , δεν αποφεύχθει και έλαβε χώρα στις 18 Νοέμβριου με την στερλίνα να χάνει το 14,3% της αξίας της και το Σίτυ να νεκρώνει για δύο ημέρες.

Η υποτίμηση συνοδεύτηκε από αυξήσεις φόρων , αυστηροποίηση στην χορήγηση νέων δανείων και φυσικά με πιστώσεις  από το ΔΝΤ.

Μετά την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Ιουλίου 2024 οι Εργατικοί υπό τον Κίρ Στάρμερ μετά από 14 χρόνια στην αντιπολίτευση ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας.

Η οικονομία βρίσκεται σε επίπεδα στασιμότητα  με προσδοκώμενο ρυθμό ανάπτυξης για το 2024 στα επίπεδα του 0,25% σύμφωνα με την τράπεζα της Αγγλίας, ενώ το δημόσιο χρέος μετά την αύξηση της τάξεως του 40% κατά την τελευταία 4ετια αναμένεται να προσεγγίσει το 98% του ΑΕΠ.

Η ανεργία βρίσκεται στο 4,3% και τα επιτόκια της στερλίνας στο 5,25%, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετιας, ως απότοκος της προσπάθειας αναχαίτισης του πληθωρισμού ο οποίος τον Οκτώβριο του 2022 βρέθηκε στο 11,1%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 2,3%.

Η στερλίνα στηριζόμενη στα υψηλά επιτόκια εμφανίζεται υπερτιμημένη των βασικών της ανταγωνιστών, του ευρώ και του αμερικανικού δολαρίου , θέτοντας στους εργατικούς το βασικό δίλημμα της διακυβέρνησης τους.

Υψηλά επιτόκια, ισχυρή στερλίνα, χαμηλός πληθωρισμός όπως θέλουν οι αγορές ή χαμηλότερα επιτόκια , λιγότερο ισχυρή στερλίνα και σχετικά υψηλός πληθωρισμός όπως επιβάλει το πλαίσια ισχυροποίησης του ΑΕΠ της χώρας ;

Αγορές ή λαός για τον οποίο κόπτονται οι εργατικοί ; ή για ακόμη φορά η παραγωγή θα σταθεί στο περιθώριο με το πολιτικό προσωπικό να υποβάλει σέβη στο χρηματοοικονομικό τομέα;

Η επιλογή δυστυχώς έχει γίνει.

Το αυτοκρατορικό παρελθόν των αποικιών , του εμπορίου , της παραγωγής  και το γόητρο που απέπνεαν όλα αυτά  έχει δώσει την θέση του στο χρηματιστηριακό παρόν και κυρίως στην αίγλη  και την δύναμη που καλλιεργεί  το Σίτυ του Λονδίνου διαμορφώνοντας τους όρους που πρέπει να λαμβάνει πάντοτε σοβαρότατα η εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας όταν αποφασίζει το μίγμα της οικονομικής της πολιτικής.

ΛΕΚΚΑΣ  ΣΑΡΑΝΤΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

 

Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

Η πολιτική σταθερότητα για την πιο παλιά κοινοβουλευτική Δημοκρατία του κόσμου, την Βρετανία, ήταν το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζονταν όλο το οικοδόμημα μιας χώρας που μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε τα χαρακτηριστικά αυτοκρατορίας.

Αυτό πλέον δεν υπάρχει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό.

Η απουσία ηγετών και πολιτικών υψηλού διαμετρήματος οδηγεί στην σημαντικότερη θέση του πρωθυπουργού άτομα απολύτως αναλώσιμα.

Οι συντηρητικοί κυβερνούσαν την χώρα  14 χρόνια, από το Μάιο του 2010 έως και τον Ιούλιο του 2024,  όμως με εξαίρεση την θητεία Κάμερον διάρκειας έξι ετών,  στα έτη 2016-2024  άλλαξαν  τέσσερις πρωθυπουργούς, ενώ η εικόνα του τελευταίου τους πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, εν μέσω βροχής και χωρίς προστασία να αναγγέλλει τις πρόωρες εκλογές της 4ης Ιουλίου 2024, έδειχνε ότι η παρακμή δεν έχει τέλος.

Και η παρακμή δεν αφορά μόνο τους συντηρητικούς που είδαν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται από τα επίπεδα του 42,4% του 2019 στα επίπεδα του 23,7% τον Ιούλιο του 2024 αλλά και τους εργατικούς που πήραν την διακυβέρνηση υπό τον  Κίρ Στάρμερ ως μια προσωρινή στροφή αποδοκιμασίας των συντηρητικών παρά ως μια μακροπρόθεσμη μετατόπιση ψηφοφόρων.

Πριν καν κλείσει χρόνο στην πρωθυπουργία ο Στάρμερ βάλλεται από παντού, από τις αγορές, από το κόμμα του αλλά και από εκείνους που έχουν στο μυαλό τους την απουσία αντίδρασης  όταν ήταν επικεφαλής εισαγγελέας του στέμματος σχετικά με βιασμούς εκατοντάδων κοριτσιών από συμμορίες μεταναστών  υπό τον φόβο μη θεωρηθεί ρατσιστής και διαταράξει το κλίμα με τους μουσουλμάνους.

Ο Στάρμερ εντάσσεται στα ανθρωπάκια που βρέθηκαν σε μια θέση ως αντάλλαγμα της υιοθέτησης των πρακτικών της πολιτικής ορθότητας.

Ανθρωπάκια χωρίς πυγμή και ειδικό βάρος που σύρονται κυρίως από τις περίφημες αγορές, υποβάλλουν την νομιμοφροσύνη τους ακόμη και όταν αυτογελοιοποιούνται επιβεβαιώνοντας ότι ως αχυράνθρωποι είναι αναλώσιμοι και χωρίς κανένα απολύτως στίγμα στην ιστορία η οποία θα τους αγνοήσει επιδεκτικά.

Η ιστορία μας δείχνει ότι τα πράγματα κάποτε ήταν διαφορετικά και κυρίως όσο την επαναφέρουμε στο νου μας τόσο διαπιστώνουμε ότι η παρακμή πάντοτε έχει ένα χαρακτηριστικό:  την έλλειψη πολιτικών ηγετών.

Ας δούμε την ιστορία της Βρετανικής αυτοκρατορίας που ως Ηνωμένο Βασίλειο πλέον έφτασε στο σημείο τον χειμώνα του 2021/22 να έχει 14,5 χιλιάδες νεκρούς από υποθερμία.

Κατάντια με ταυτόχρονα συναισθήματα λύπης και κατάθλιψης.

Την ώρα που η Κωνσταντινούπολη έπεφτε στα χέρια των Οθωμανών στην Δυτική Ευρώπη το τέλος του Εκατονταετούς πολέμου διαμόρφωνε στην ουσία δυο εθνικά κράτη, την Γαλλία και την Αγγλία, που σταδιακά θα δημιουργούσαν ένα κόσμο διαφορετικό από εκείνο του Μεσαίωνα.

Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις του δευτέρου μισού του 15ου αιώνα βάζουν το εμπόριο σε νέες βάσεις ενώ τότε ξεκινά και ο αποικιακός ανταγωνισμός των Δυτικοευρωπαίων.

Η ραγδαία ανάπτυξη του εμπορίου θα γεννήσει τον καπιταλισμό και το τραπεζικό σύστημα.

Η Αγγλία (Βρετανία μετά την πράξη ένωσης με την Σκωτία το 1707) σε όλες αυτές τις μεταβολές θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Στην Αγγλία γεννήθηκε στην ουσία η βιομηχανία το 1750 και αυτό που ονομάστηκε βιομηχανική επανάσταση, στην Αγγλία είχαν τεθεί οι βάσεις του κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής μοναρχίας, πρώτα το 1215 όταν ο βασιλιάς Ιωάννης υποχρεώθηκε να υπογράψει τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να μοιραστεί την εξουσία με τους αριστοκράτες (50 χρόνια μετά συγκλείσθηκε η πρώτη Βρετανική Βουλή – η πρώτη στον κόσμο – με συμμετοχή αριστοκρατών, κληρικών και εκπροσώπων περιφερειών ) και στην συνέχεια με την ένδοξη επανάσταση του 1688 στην οποία αναγνωρίστηκαν πολιτικά δικαιώματα στα μέλη των οικονομικά ισχυρών τάξεων.

Στην Αγγλία ξεκίνησε ο Διαφωτισμός με τα χαρακτηριστικά της πολιτικής ελευθερίας, της ανεξιθρησκία, της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης, της ισότητας, των δικαιωμάτων εκμάθησης μέσω της παιδείας, της ισότητας έναντι των νόμων, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, και της διάκρισης των εξουσιών.

Στην Αγγλία ξεκίνησε ο σιδηρόδρομος το 1825 δίνοντας άλλη διάσταση στις μεταφορές και στην οργάνωση της οικονομίας αφού ο χρόνος και το κόστος περιορίστηκαν.

Στην Αγγλία διαμορφώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και τα συνδικάτα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα ως αποτέλεσμα των οργανωμένων διεκδικήσεων από το 1838 , της Αγγλικής Ένωσης Εργατών, ενώ στην Αγγλία το 1864 έγινε η πρώτη Διεθνής Ένωση Εργατών.

Στην Αγγλία ξεκίνησαν να παραχωρούνται πολιτικά δικαιώματα στις γυναίκες το 1903 και δημιουργήθηκε το πρώτο πλαίσιο νομικής και πολιτικής χειραφέτησης τους.

Όλα αυτά δημιούργησαν υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης που όμως έπρεπε να στηριχθούν από νέες αγορές και νέες πηγές πρώτων υλών κάτι που εξασφαλίστηκε από την επεκτατική πολιτική που ονομάστηκε αποικιοκρατία.

Οι αποικίες εξασφάλισαν την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την ενίσχυση του εθνικού γοήτρου.

Η Αγγλία ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής και σε αυτό την βοήθησαν δυο πόλεμοι οι οποίοι στο τέλος τους έθεσαν εκτός παιχνιδιού τους βασικούς ανταγωνιστές της, αφού η επαναχάραξη συνόρων και αποικιών λειτουργεί πάντα εις βάρος των ηττημένων.

Η ήττα της Ναπολεόντειας Γαλλίας το 1815 και της Γερμανίας το 1918 με την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου έδωσαν την ευκαιρία της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας της.

Η απώλεια των αποικιών στην Βόρεια Αμερική μετά την Αμερικανική επανάσταση το 1783 επουλώθηκε από την εξάπλωση στην Αφρική, Ασία και τον Ειρηνικό.

Το 1920 η Αγγλία, ως Μεγάλη Βρετανία πλέον, ήταν η ισχυρότερη αποικιακή αυτοκρατορία, αφού έλεγχε το ένα τέταρτο του πλανήτη στο οποίο κατοικούσαν μισό δισεκατομμύριο άτομα.

Τα πρώτα σύννεφα όμως είχαν αποτυπωθεί με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αφού η διαχρονικά πιστώτρια Μεγάλη Βρετανία είχε πλέον ανάγκη κεφαλαίων.

Ο Βρετανικός προϋπολογισμός ισοσκελισμένος μέχρι τότε, το 1918 παρουσίασε έλλειμμα 1,7 δις στερλινών, ενώ το δημόσιο χρέος έφθασε τα 7,8 δις στερλίνες.

Η αύξηση των φόρων μονόδρομος, η φορολογία αυξήθηκε από τα 362 εκατ. στερλίνες που καταγράφονταν πριν την έναρξη του πολέμου στα 2,5 δις στερλίνες με την λήξη του.

Το άκρως ανησυχητικό όμως ήταν ότι πάρα την εξάπλωση της πλέον δεν αναγνωρίζονταν αυτονόητα ως κυρίαρχη υπερδύναμη.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην ουσία με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ινδίας επήλθε η σταδιακή παρακμή της αυτοκρατορίας στο πλαίσιο του κινήματος της απο-αποικιοποίησης αφού οι περισσότερες περιοχές απέκτησαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 την ανεξαρτησία τους.

Το 1965 ο αριθμός των ατόμων υπό Βρετανική κυριαρχία έπεσε από τα 500 εκατομμύρια σε πέντε εκ των οποίων τα τρία ήταν  στο Χόνγκ Κόνγκ το οποίο παραδόθηκε στην Κίνα το 1997.

Η Μεγάλη Βρετανία αν και ήταν νικήτρια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οικονομικά ήταν σκιά του εαυτού της ενώ την τυπική χρεοκοπία αποσόβησε ένα αμερικανικό δάνειο 3,5 δις δολαρίων το 1946.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από τους ισχυρότερους στον κόσμο. Συγκεκριμένα το Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο μετά της Νέας Υόρκης.

Στο Λονδίνο πραγματοποιείσαι το ένα τρίτο των συναλλαγών συναλλάγματος, δηλαδή των συναλλαγών μιας αγοράς που υπερβαίνει τα 8  τρις δολάρια σε ημερήσια βάση.

Επίσης στο Λονδίνο πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εργασιών, ενώ οι Βρετανικές τράπεζες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον κύκλο εργασιών των διεθνών κεφαλαιαγορών.

Το Λονδίνο κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό ξένων τραπεζών που λειτουργούν στο οριοθετημένο χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτυ, ενώ το χρηματιστήριο του είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο σε όγκο συναλλαγών.

Το πλαίσιο συμβουλευτικών υπηρεσιών των Βρετανικών Χρηματοοικονομικών ομίλων που περιλαμβάνει νομικές και λογιστικές υπηρεσίες όπως και υπηρεσίες σχετικές με τις ιδιωτικοποιήσεις , συγχωνεύσεις και εκδόσεις ομολόγων καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση παγκοσμίως πίσω μόνο των αντίστοιχων αμερικανικών.

Το Λονδίνο επομένως θεωρείτε δικαίως από τα πιο ισχυρά και κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα αφού σε αυτό καθορίζονται σε ημερήσια βάση οι τιμές μιας σειράς χρηματοοικονομικών προϊόντων, εμπορευμάτων, μετάλλων και πρώτων υλών.

Η συνέχεια στην επόμενη σελίδα………..

 

YΠΟΠΤΟΣ ΕΠΑΝΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΕΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ


Ο στρουθοκαμηλισμός των ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών στα πλαίσια του περίφημου επανεξοπλισμού της Ευρώπης αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα κορυφαία όργανα της Ένωσης  πάντα καλύπτουν τις απαιτήσεις των ελίτ στέλνοντας τον λογαριασμό στους φορολογούμενους.

 

Πλέον οι αμυντικές δαπάνες δεν θα υπολογίζονται και θα εξαιρούνται των λοιπών σχετικών με το σύμφωνο σταθερότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ως μελλοντικό χρέος δεν θα πρέπει να αποπληρωθούν από τα συνήθη υποζύγια, τους φορολογουμένους.

Και αυτές οι δαπάνες θα καλύπτονται με δάνεια τα οποία όπως κάθε εκτροπή θα βαρύνουν τις επόμενες γενιές αυξάνοντας τον δείκτη δυσκολίας αλλά και τον δείκτη υποτέλειας προς τις περίφημες αγορές και τις οικονομικές ελίτ.

Ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης υπό το καθεστώς που πραγματοποιείται ως μια επείγουσα ανάγκη, στην κυριολεξία αποτελεί άλλη μια παρασκηνιακά διαμορφούμενη πραγματικότητα που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του  στρατιωτικού –βιομηχανικού –πολιτικού κατεστημένου.

Καταρχάς οι ισχυρότερες βιομηχανίες όπλων δεν είναι ευρωπαϊκές , από τις έξι μεγαλύτερες  σε παγκόσμιο επίπεδο οι πέντε είναι αμερικανικές ενώ εάν δούμε τις ευρωπαϊκές παραγγελίες των ετών 2022/23 αυτές είναι προς τις ΗΠΑ κατά 63% , σε μη ευρωπαϊκά κράτη κατά 15% και μόνο κατά 22% αφορούν παραγγελίες προς ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Άρα η επείγουσα κατάσταση θα καλυφτεί από επείγουσες παραγγελίες προς τις ήδη υφιστάμενες και ισχυρές εταιρείες που δεν έχουν σχέση κατά την συντριπτική πλειοψηφία τους  με τον ευρωπαϊκό χώρο.

Άρα τα δάνεια που θα ληφθούν θα φύγουν προς  μη ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνοντας όρους αύξησης εργασιών , τζίρου , εργαζομένων και κερδών για το μη ευρωπαϊκό βιομηχανικό κατεστημένο και κυρίως αυτό των ΗΠΑ.

Αλλά και εκεί που νομίζουμε ότι ένα τμήμα των παραγγελιών θα καλυφτεί από ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπλων η πλάνη μας ότι είναι ευρωπαϊκές είναι ακόμη χειρότερη της επικείμενης λήψης δανείων για τον άμεσο επανεξοπλισμό.

Η μεγαλύτερη ‘γερμανική’ αμυντική βιομηχανία είναι η Rheinmetall η οποία στο άκουσμα του επανεξοπλισμού των ευρωπαίων είδε την τιμή της μετοχής της να απογειώνεται κατά 82%% , εάν λάβουμε υπόψη ότι στις αρχές Φεβρουαρίου 2025 κινούνταν στα επίπεδα των 749 μονάδων .

Βλέποντας την μετοχική σύνθεση της εταιρείας εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η μόνη σύνδεση με την Γερμανία είναι η εγκατάσταση της σε γερμανικό έδαφος.

Το 66%των μετοχών της είναι θεσμικοί επενδυτές εκ των οποίων το 48% είναι από τις ΗΠΑ ενώ ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος είναι η Blackrock με ποσοστό της τάξης του 5,52% .

Στην βάση αυτή τα μετοχικά υπερκέρδη δεν αφορούν παρά αμερικανούς επενδυτές όπως και τα υπερκέρδη των νέων παραγγελιών θα αφορούν μόνο τους ίδιους μετόχους.

Η μεγαλύτερη Ιταλική αμυντική βιομηχανία είναι η Leonardo όπου το 30% του μετοχικού κεφαλαίου κατέχει το ιταλικό δημόσιο με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά ξένα επενδυτικά funds ενώ ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος μετά το ιταλικό δημόσιο είναι η BlackRock με ποσοστό 3%.

Η μεγαλύτερη Αγγλική αμυντική βιομηχανία είναι η BAE Systems όπου οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της είναι το αμερικανικό Capital Group Companies με ποσοστό 14,2% και ακολουθεί η BlackRock με ποσοστό 9,90%

Περίπου τα ίδια ισχύουν για τις περισσότερες ευρωπαϊκές βιομηχανικές εταιρείες όπλων με τα αμερικανικά funds να κυριαρχούν στα μετοχικά κεφάλαια και στις διοικήσεις αποκομίζοντας μετοχικά υπερκέρδη και υψηλά μερίσματα.

Το ευτράπελο και αυτό δείχνει πως όλο το παιχνίδι επανεξοπλισμού της Ευρώπης αποτελεί μια νέα προσοδοφόρα πηγή υψηλότατων κερδών για τις αμερικανικές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων , υπό την ύποπτη και εκμαυλισμένη υποταγή των οργάνων της ευρωπαϊκής ένωσης , είναι ότι τα δάνεια που θα ληφθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών θα ληφθούν από τις ίδιες τις εταιρίες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων .

Άρα αυτοί οι κολοσσοί θα έχουν διπλό κέρδος ως δανειστές αλλά και ως μέτοχοι.

Και μιλούμε για κολοσσούς με τεράστια επιρροή σε κυβερνήσεις και υπερεθνικά όργανα, γι’αυτό και προαναφέραμε για ύποπτο επανεξοπλισμό όπως και για εκμαυλισμένες ηγεσίες , αφού είναι αχρείαστος δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να απειληθεί από κανένα , ούτε από την Ρωσία ,κάτι εξάλλου που δεν έχει και ιστορικό προηγούμενο.

Οι κολοσσοί αυτοί αποτελούν την πλανητική ομάδα των Big three , και αφορούν τους μεγαλύτερους διαχειριστές ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων και διαθεσίμων .

Η ισχυρότερη των ισχυρών, είναι η BlackRock που διαχειρίζεται κεφάλαια 11,5 τρις $ με μεγαλύτερους μετόχους της , την Vanguard με ποσοστό 16% και την State Street με ποσοστό 4%.

Η δεύτερη ισχυρότερη είναι η Vanguard που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 8,6 τρις $ και για την οποία κανένας δεν γνωρίζει τους μετόχους της αφού δεν είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο.

Η τρίτη ισχυρότερη είναι η State Street που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 4 τρις $ με μεγαλύτερους μετόχους της , την Vanguard με ποσοστό 22,4% και την Blackrock με ποσοστό 6%.

Οι Big three διαχειρίζονται συνολικά 24,1 τρις $,όταν το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το 2024 ήταν 27,7 τρις $ , της Κίνας 17,8 τρις $ και της ευρωζώνης 15,7 τρις $.

Η σύγκριση των κεφαλαίων που διαχειρίζονται με τα ΑΕΠ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη δείχνει την υπερφυσική  δύναμη τους στην οποία υποτάσσονται οι πάντες .

Το πλέγμα των υπόγειων διαδρομών μέσω της απόκτησης μεγάλων μετοχικών τμημάτων ακόμη και εταιρειών που θεωρούνται κολοσσοί στους τομείς της ενέργειας , των τραπεζών , της υγείας , της άμυνας , κτλ, και των λόμπι που διαμορφώνονται υπέρ των συμφερόντων τους στην κυριολεξία δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι παντελώς ανίσχυρη και έρμαιο των διαθέσεων των  Big three.

Ακόμη και οι θεωρίες συνομωσίας χάνουν την όποια θελκτικότητα τους όταν συγκρίνονται με την πραγματικότητα που καθημερινά υφαίνεται από τις Big three.

Τι θα ανάτρεπε αυτήν την  εικόνα δίνοντας παράλληλα και μια ελπίδα για το μέλλον ;

Eαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνονταν απόφαση πως αντί η χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών να προέλθει με δανεικά να πραγματοποιηθεί από την φορολόγηση των επενδυμένων κεφαλαίων των εταιρειών διαχείρισης διαθέσιμων στις ευρωπαϊκές αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Όχι των κερδών , αλλά ένας πανευρωπαϊκός φόρος κεφαλαίου και μόνο για ευρωπαϊκές  εταιρείες διαχείρισης διαθεσίμων .

Πρόταση συνυφασμένη με την ουτοπία , όμως στο βαθμό που η υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων από συγκεκριμένες εταιρείες ξεπερνά τα γήινα θέσφατα της Δημοκρατίας κινούμενη στην στρατόσφαιρα της απόλυτης κερδοσκοπίας και ασυδοσίας χωρίς ίχνος ελέγχου και τιμωρίας ίσως αποτελεί μια έστω και ισχνή αντίδραση αυτοσεβασμού  των πολιτικών της ευρωπαϊκής ένωσης.

ΛΕΚΚΑΣ  ΣΑΡΑΝΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ


 

Η.Π.Α. Α.Ε.


Ο καταιγισμός  νομοσχεδίων, προτάσεων,  νουθεσιών και όπου αυτές δεν εισακούονται μετατροπή τους σε ευθείες απειλές, κάθετων τοποθετήσεων που δεν χωρούν δεύτερες σκέψεις  και γενικότερα η  υπερδραστηριότητα του νέου προέδρου των ΗΠΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι σε σχέση με τους πρώτους μήνες της πρώτης του θητείας όπου ο Λευκός Οίκος θύμιζε παιδική χαρά,  αυτή την φορά  υπάρχει ένας επαγγελματικά δομημένος σχεδιασμός  με αναθεωρητικούς στόχους προς κάθε κατεύθυνση.

Το λάθος που κάνουν τα περισσότερα κράτη για την αντιμετώπιση ενός πρόεδρου που αδιαφορεί παντελώς για ιστορικούς  θεσμούς , για το διεθνές δίκαιο για τις συμβατές με την νομιμότητα αρχές της αυτοδιάθεσης είναι ότι δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι δρόμοι του διαλόγου, της διπλωματίας, του σεβασμού της διεθνούς τάξης, των ισορροπιών, των καλώς εννοούμενων εμπορικών διακρατικών σχέσεων, ούτε τον αγγίζουν, ούτε τα θεωρεί πλαίσια ασφάλειας και προόδου.

Ο πρόεδρος Τράμπ και οι υπουργοί  του δεν λειτουργούν με τους συνήθεις όρους μιας κυβέρνησης, διότι δεν είναι κυβέρνηση, είναι μια ανώνυμη εταιρεία.

Ο πρόεδρος Τράμπ είναι ο πανίσχυρος διευθύνων σύμβουλος και οι υπουργοί του μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Η εταιρεία φέρει το όνομα ΗΠΑ Α.Ε. και μοναδικός στόχος της είναι η κερδοφορία με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο.

Οι χρηματοδότες και μέτοχοι όπως τους είδαμε να στέκονται δίπλα στους υπουργούς κατά την ορκωμοσία Τράμπ είναι δισεκατομμυριούχοι σχετικοί με τη υψηλή τεχνολογία και την ιδιοκτησία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι βεβαίως απαιτούν υψηλά ετήσια μερίσματα, για  να επανακτήσουν σε πρώτη φάση όλα όσα έδωσαν για την στήριξη της προεκλογικής καμπάνιας του προέδρου.

Όπως κάθε εταιρεία στοχεύει στην μεγέθυνση της μέσω συγχωνεύσεων και απορροφήσεων (βλέπε Καναδάς, Μεξικό), μέσω εξαγορών (βλέπε Γροιλανδία), μέσω επικείμενων συμφωνιών που ο αντισυμβαλλόμενος σέρνεται εν μέσω απειλών (βλέπε Ουκρανία) και όπου όλα τα παραπάνω για διάφορους λόγους δεν λειτουργούν τότε η επιλογή της επιθετικής εξαγοράς δίνει λύσεις με το δίκαιο του ισχυρότερου.

Όπως σε κάθε εταιρεία, τα διοικητικά συμβούλια (βλέπε υπουργοί) και οι γενικές συνελεύσεις (βλέπε νομοθετικά σώματα) είναι διακοσμητικοί θεσμοί που δίνουν λάμψη στις εταιρικές τελετουργίες πλην αναγκαίες για την έξωθεν καλή μαρτυρία της εταιρείας, όμως εκείνο που έχει την απόλυτη βαρύτητα είναι η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου προϊόν διαβουλεύσεων με τους εξ απορρήτων συμβούλους (βλέπε προς το παρόν Μάσκ).

Την εταιρεία δεν ενδιαφέρει το παρελθόν, την ενδιαφέρει το μέλλον και κυρίως παρότι η σύγχρονη διανόηση θέλει να επιβάλει την διάσταση της περίφημης κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, την ενδιαφέρει η ικανοποίηση των μετόχων με τον παράλληλο πλουτισμό της διοίκησης η οποία αυτοκαθορίζει και το ύψος των αμοιβών της.

Αυτές είναι οι ΗΠΑ σήμερα και αυτές θα είναι τουλάχιστον μέχρι τα τέλος της θητείας Τράμπ ,οπότε όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό από τους Ευρωπαίους τόσο πιο γρήγορα θα δημιουργηθεί μια σοβαρή και αξιόπιστη  δύναμη αναχαίτισης των επεκτατικών κινήσεων της ΗΠΑ ΑΕ.

Η συμπεριφορά των στελεχών της εταιρείας είναι πάντα υπεροπτική σε σημείο που να θεωρούν τον οποιοδήποτε συνομιλητή τους ως εκ προοιμίου υποτακτικό τους, ενώ  με τον αυταρχισμό  δείχνουν την προφορική δύναμη πυρός τους η οποία έχει ενσωματωμένο το αλάθητο.

Ουαί και αλίμονο εάν ο συνομιλητής τους προσπαθήσει να εκφέρει διαφορετική άποψη, τότε η αντίδραση είναι αμείλικτη υπενθυμίζοντας του την θέση που οι ανάγκες τον έχουν τοποθετήσει.

Τα στελέχη της εταιρείας πάντα δρουν από θέση ισχύος και πάντα από καθέδρας επιβάλουν τις απόψεις τους .

Η αντιμετώπιση του πρόεδρου της Ουκρανίας  Ζελένσκι ήταν αναμενόμενη, ήταν μια επίδειξη αλαζονείας, επιθετικότητας και ελιτίστικης υπεροψίας πάνω στο θέσφατο τους ότι : οι επαίτες δεν μπορούν να επιλέξουν.

Ή μας δίνεις τις σπάνιες γαίες σου και τα ορυκτά και μέταλλα που χρειάζονται οι μέτοχοι μας και ιδιοκτήτες των σημαντικότερων μέσων νέας τεχνολογίας ή σταματάμε την στήριξη σου και σε αφήνουμε έρμαιο στις ορέξεις της Ρωσίας.

Απλά πράγματα, όπως απλοί και ιταμοί είναι όλοι οι εκβιασμοί.

Αυτά δε, που αρκετοί αναφέρουν για το απρόβλεπτο των κινήσεων του Πρόεδρου Τράμπ κάθε άλλο παρά απρόβλεπτες είναι, στην ουσία αποτελούν τον καθαυτό τρόπο δραστηριοποίησης των εταιρειών και εκείνων που τις διευθύνουν.

Αλλοίμονο εάν κινούνταν με οδικό χάρτη, τότε δεν θα είναι είχαν τις αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίας που απαιτεί η κερδοφορία.

Η επέκταση, η επιρροή και ο ζωτικός χώρος είναι το ευαγγέλιο που πρεσβεύουν, με τις συμφωνίες όπως αυτοί τις αποκαλούν για να δείξουν τις διοικητικές τους ικανότητες, να είναι πάντα αποικιοκρατικού χαρακτήρα.

Και επειδή όπως όλοι οι αλαζόνες, οι νάρκισσοι και οι υπερόπτες στηρίζονται στο θράσος  όταν αυτό αντιμετωπίζεται, εν μέρει όπως στην περίπτωση Ζελένσκι,  τότε αναδιπλώνονται και υποκριτικά επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο διαστάσεις όπως της ασφάλειας, της ειρήνης, της τάξης.

Το θράσος απαιτεί άμεση αντίδραση και οι ιταμές προκλήσεις άμεσες δράσεις.

Καμία ΑΕ ,όπως έχουν μετατρέψει τις ΗΠΑ σήμερα, δεν μπορεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια κοινότητα εάν υπάρξει αξιοπρεπή και σθεναρή ανάδειξη των μακροχρόνιων επιπτώσεων που θα έχουν οι πρακτικές της.

Το μόνο που χρειάζεται το κακό  για να επιβληθεί είναι οι καλοί να μείνουν αδρανείς.

ΛΕΚΚΑΣ   ΣΑΡΑΝΤΟΣ

 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ


 

ΝΑΙ ΜΕΝ ….ΑΛΛΑ !!


Για τις τραπεζικές καταθέσεις, ναι μεν, αυτές του ιδιωτικού τομέα συνέχισαν να αυξάνονται το 2024, με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το 2023. Αλλά, ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα συνολικά επιταχύνθηκε σημαντικά το 2024 (6,2%) σε σχέση με το 2023 (3,2%) – Για τα κόκκινα δάνεια, ναι μεν, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συγκλίνοντας περαιτέρω προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Αλλά, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μειώνοντας την απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε η υλοποίηση δανείων ΜΕΔ, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ηρακλής”.

 

H έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος για το 2024 επιβεβαιώνει πλήρως ότι τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνονται πάνω σε μια σειρά από ιδεατά καλλιεργούμενες προσδοκίες και παράλληλα από μια ακατανίκητη προσέγγιση της πραγματικότητας με όσο το δυνατόν πιο εκλεπτυσμένο τρόπο.

Όλη η έκθεση προσπαθεί με τεχνοκρατικό τρόπο αλλά και με έκδηλη ανησυχία να σκιαγραφήσει  τις  παθογένειες και τους κινδύνους μέσα από ένα πρίσμα μετάθεσης των ευθυνών σε εξωγενείς παράγοντες.

Διατηρώντας αποστάσεις μέσα από θεωρητικές αναφορές αποτυπώνει το χθες αλλά και το αύριο της  ελληνικής οικονομίας μέσα  από τα ναι μεν , αλλά!

Για τις τραπεζικές καταθέσεις, ναι μεν ,

Οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα συνέχισαν να αυξάνονται το 2024, με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το 2023. Συνολικά, καταγράφηκε σωρευτική αύξηση κατά 8,6 δίσκε. ευρώ (2023: 5,8 δίσκε. ευρώ), ανεβάζοντας το συνολικό υπόλοιπο στα 204 δίσκε. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2011. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα ανήλθαν στο 85%, ξεπερνώντας το μέσο όρο της περιόδου 2003-2008. Πάντως, ο κύριος όγκος της καταφατικής βάσης των τραπεζών εξακολουθεί να απαρτίζεται από ρευστά διαθέσιμα που τηρούνται σε λογαριασμούς διάρκειας μίας ημέρας (75% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα). Η αύξηση των καταθέσεων προήλθε κυρίως από τις επιχειρηματικές καταθέσεις.

Αλλά,

Ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα συνολικά επιταχύνθηκε σημαντικά το 2024 (6,2%) σε σχέση με το 2023 (3,2%). Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την ενίσχυση της τραπεζικής χρηματοδότησης τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά. Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις επιταχύνθηκε σημαντικά, με ιδιαίτερα ενισχυμένη στήριξη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις επιταχύνθηκε σε 9,5% κατά μέσο όρο το 2024 (από 6,5% το 2023). Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν σημαντικά, αντανακλώντας την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.

Για τα κόκκινα δάνεια, ναι μεν,

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συγκλίνοντας περαιτέρω προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα ΜΕΔ κατέγραψαν περαιτέρω μείωση στο 3,8% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου το Δεκέμβριο του 2024 (από 6,7% το Δεκέμβριο του 2023), έναντι 2,3% σε επίπεδο ευρωζώνης.

Αλλά,

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μειώνοντας την απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε η υλοποίηση δανείων ΜΕΔ, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ηρακλής”.

Για το εξωτερικό έλλειμμα, ναι μεν,

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) αναμένεται να μειωθεί σε 5,7% του ΑΕΠ το 2025 (από 6,4% του ΑΕΠ το 2024). Οι παράγοντες που αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι: (α) Οι εξαγωγές αγαθών, παρά την αναιμική άνοδο που κατέγραψαν το 2024, δεν απώλεσαν σημαντικό μερίδιο αγοράς, γεγονός που συνιστά βάση για καλύτερες επιδόσεις τα επόμενα έτη. (β) Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες εκτιμάται ότι θα σημειώσουν περαιτέρω, μικρή ωστόσο, άνοδο το 2025, κυρίως μέσω της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, της προώθησης άλλων μορφών τουρισμού και της ενίσχυσης της κρουαζιέρας. Σχετικά θετικές προοπτικές υπάρχουν για τις εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές, λόγω της εκτιμώμενης – έστω και μικρής – ανόδου της παγκόσμιας ζήτησης και της περιορισμένης αύξησης του παγκόσμιου στόλου. (γ) Η αναμενόμενη καθοδική πορεία των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τις επιδράσεις από τις συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, θα συμβάλει στη μείωση των πληρωμών για τόκους, βελτιώνοντας το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων. (δ) Η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, όταν παρέχεται υπό τη μορφή επιχορηγήσεων (π.χ. κονδύλια NGEU), θα βελτιώσει τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Από την άλλη πλευρά, οι ανάγκες για εισαγωγές ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών θα επιβαρύνουν το έλλειμμα στο ΙΤΣ. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική τους, αντανακλώντας τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Αλλά,

Η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υπόκειται σε σημαντικές αβεβαιότητες και κινδύνους. Ο σημαντικότερος κίνδυνος αφορά την πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, που ενδέχεται να περιορίσουν την αναμενόμενη άνοδο των εξαγωγών το 2025. Πρόσθετοι κίνδυνοι συνδέονται με δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενδεχόμενη άνοδο των τιμών των καυσίμων και την επανεμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων. Παράλληλα, οι τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από παράγοντες όπως: (α) η πολιτική αστάθεια σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν κύριες χώρες προέλευσης τουριστών, (β) η αύξηση του κόστους μεταφορών και (γ) η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στο Νότιο Αιγαίο.

Για την έκτακτη φορολογία των τραπεζών, ναι μεν,

Ο φόρος μειώνει τα κέρδη των τραπεζών, επηρεάζοντας αρνητικά τις αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων και συνεπώς την ικανότητα των τραπεζών να αντλήσουν νέα μετοχικά κεφάλαια. Αυτό περιορίζει την προσφορά δανείων στο υπόδειγμα, ασκώντας αρνητική επίδραση στις επενδυτικές δαπάνες και, κατά συνέπεια, στο παραγόμενο προϊόν της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα, δημιουργείται κίνητρο στις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη μείωση των κερδών τους λόγω του φορολογικού βάρους και να προσελκύσουν νέα μετοχικά κεφάλαια. Ωστόσο, η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού περιορίζει τη ζήτηση επιχειρηματικών και οικιστικών επενδύσεων, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση του παραγόμενου προϊόντος και διεύρυνση του περιθωρίου επιτοκίου μεταξύ δανείων και καταθέσεων.

Αλλά,

Η επιβολή φόρου στα κέρδη των τραπεζών θα μπορούσε δυνητικά να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στο χρηματοπιστωτικό τομέα όσο και στην πραγματική οικονομία. Στην παρούσα συγκυρία, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και συνεπώς η όποια μείωση της κερδοφορίας τους δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τη δυνατότητά τους να αντλήσουν νέα μετοχικά κεφάλαια. Ωστόσο, οι θεωρητικοί δίαυλοι μετάδοσης που ανιχνεύονται στο υπόδειγμα αναδεικνύουν την ανάγκη να ληφθεί υπόψη μια σειρά παραμέτρων για την αξιολόγηση του εξεταζόμενου μέτρου πολιτικής.

Για τον τουρισμό, ναι μεν,

Το 2024 ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα σημείωσε νέα ρεκόρ σε ταξιδιωτικές εισπράξεις και αφίξεις, αντιμετώπισε όμως προκλήσεις λόγω μειωμένης μέσης δαπάνης ανά ταξίδι και ελλείψεων προσωπικού. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από μη κατοίκους έφθασαν τα 21,6 δισεκ. ευρώ (+4,8% σε ετήσια βάση), ξεπερνώντας τα επίπεδα προηγούμενων ετών, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση αυξήθηκε σημαντικά.

Αλλά,

Ωστόσο, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε, λόγω (α) της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών παγκοσμίως εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και (β) του αυξημένου αριθμού των επισκεπτών με μικρότερη διάρκεια παραμονής. Από την πλευρά της προσφοράς, παρά το γεγονός ότι οι τουριστικές δραστηριότητες ενίσχυσαν τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα έφθασαν στο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, δημιουργώντας σημαντικές προκλήσεις στη λειτουργία του κλάδου.

Για τις ξένες επενδύσεις, ναι μεν,

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) σημείωσαν ισχυρή άνοδο (6 δισεκ.ευρώ ή 2,5% του ΑΕΠ) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (4,4 δισεκ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ), καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας.

Αλλά,

Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις σε νέες μετοχές και σε ακίνητα, με τον κλάδο των ακινήτων να απορροφά άνω του 45% των συνολικών ροών. Παράλληλα, κλάδοι όπως η μεταποίηση, οι μεταφορές και αποθήκευση, οι επικοινωνίες και οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες συνέχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Συνολικά, οι ΞΑΕ ενισχύθηκαν από τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικήςοικονομίας και από την ολοκλήρωση έργων αποκρατικοποιήσεων.

ΛΕΚΚΑΣ  ΣΑΡΑΝΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ