Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Οι συνταγές του ΟΟΣΑ
του ΛΕΚΚΑ ΣΑΡΑΝΤΟΥ
Πολλοί αιφνιδιάστηκαν από τις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Και Ανάπτυξης ( ΟΟΣΑ) για την ελληνική οικονομία.
Λίγο-πολύ οι συνταγές του ΟΟΣΑ είναι γνωστές αφού είναι ίδιες για όλα τα κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα .
Στην βάση αυτή και για την περίπτωση της Ελλάδος η συνταγή δεν θα μπορούσε να αλλάξει οπότε κακώς δημιούργησε εντυπώσεις και ξεσήκωσε τους κοινωνικούς εταίρους .
Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων , η κατάργηση του κατώτερου μισθού , η μείωση του εργατικού κόστους μέσω χαμηλότερων μισθών για τους νεοπροσλαμβανόμενους ,η αύξηση των ορίων ηλικίας ,η αύξηση των εισφορών ,η μείωση των συντάξεων και διάφορες άλλες τεχνοκρατικού χαρακτήρα προτροπές δεν πρέπει να μας προβληματίζουν ούτε να μας αποπροσανατολίζουν.
Ορισμένα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν όπως για παράδειγμα η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μιας και είναι ήδη από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
Ορισμένα είναι τόσο ανάλγητα που καμιά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν θα διανοηθεί να τα εφαρμόσει όπως για παράδειγμα την μείωση των μισθών όταν είναι γνωστό τοις πάσι πως οι μισθοί στην Ελλάδα υπολείπονται του μέσου Κοινοτικού όρου και μάλιστα κατά πολύ.
Ορισμένα παρότι φαίνονται εξωπραγματικά ήδη εφαρμόζονται .
Στην Ελλάδα το 85% των επιχειρήσεων απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν υφίσταται όριο απολύσεων με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να είναι ελεύθερος ως προς τον αριθμό που απολύει.
Στην βάση αυτή η αγορά εργασίας είναι ελεύθερη και κακώς γίνεται λόγος για τα αρνητικά μιας πιθανής απελευθέρωσης αφού και εκεί που υπάρχει όριο ο λόγος γίνεται για λίγες μεγάλες υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες σπάνια εφαρμόζουν προγράμματα ομαδικών απολύσεων .
Φυσικά δεν ισχυριζόμεθα ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.
Προβλήματα υπάρχουν όμως οι λύσεις πρέπει να δρομολογούνται με άξονα τον ανθρώπινο παράγοντα και την αξιοπρεπή διαβίωση του.
Λύσεις τριτοκοσμικού χαρακτήρα δεν αξίζουν στην χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία.
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS.GR ΣΤΙΣ 8/3/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: