Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Πολιτικοί κύκλοι.
του ΛΕΚΚΑ ΣΑΡΑΝΤΟΥ
Πολλές φορές αναρωτιέμαι : στις ΗΠΑ στην Βρετανία στην Γερμάνια δεν υπάρχουν σοβαρά εθνικά θέματα που να οδηγούν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ;
Γιατί σε ορισμένα κράτη με μεγάλη κοινοβουλευτική παράδοση είναι αδιανόητη ακόμη και η συζήτηση για περιορισμό του εκλογικού κύκλου;
Στην Ελλάδα δυστυχώς τίποτα δεν είναι σταθερό ούτε η ανά τετραετία προσφυγή στις κάλπες ούτε φυσικά ο εκλογικός νόμος.
Την επαύριο μιας εκλογικής αναμέτρησης ζητούνται εκλογές είτε από την αντιπολίτευση είτε από ισχυρά οικονομικά κέντρα που κατέχουν ισχυρές διασυνδέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ακόμη και όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των απλών πολιτών επιζητά τον σεβασμό του Συντάγματος και την διενέργεια εκλογών στο τέλος της τετραετίας από διάφορα κέντρα εκπορεύονται ακόμη και συγκεκριμένες ημερομηνίες για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες .
Η απουσία σεβασμού είναι εμφανή όπως εξίσου μεγάλη είναι η εμφανιζόμενη αλαζονεία ορισμένων που ξεχνούν ότι στις Δημοκρατίες δεν κυβερνούν ούτε οι μειοψηφίες ούτε τα συμφέροντα ορισμένων .
Από την μεταπολίτευση και μετά οι τακτικισμοί οδηγούσαν σε πρόωρες εκλογές.
Τα κέρδη για την χώρα μηδενικά ενώ αντίθετα το κόστος μεγάλο.
Η συντηρούμενη εκλογολογία ή όποτε αυτή δεν περπατούσε η φιλολογία περί ανασχηματισμού είχε ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση της κυβερνητικής μηχανής και τον αποπροσανατολισμό των κυβερνητικών στελεχών.
Πρέπει επιτέλους αυτή η ανισσοροπία να λάβει τέλος.
Η σημερινή κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερα οφέλη εάν εξαντλήσει την τετραετία παρά εάν με προσχηματικό τρόπο προχωρήσει στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να αποκτήσει συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον όπου ο πολιτικός κύκλος και το εκλογικό σύστημα να είναι σταθερά .
Στο ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που έβλεπαν ότι χάνουν την εξουσία το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να αλλάζουν προς το αναλογικότερο το εκλογικό σύστημα ώστε να δημιουργούν προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση.
Τα τερτίπια Κουτσόγιωργα τα πλήρωσε η Ελλάδα την περίοδο 1989/1990 ενώ τις τρικλοποδιές Σκανδαλίδη θα τις πληρώσει στο μέλλον.
Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και νόμο όπου ο λαός θα εκλέγει την κυβέρνηση που θέλει.
Ορισμένοι για τους δικούς τους λόγους θέλουν ανίσχυρες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας όπου οι διάφοροι εταίροι θα προκύπτουν μέσα από συμφωνίες και εκβιασμούς.
Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις .
Πειράματα συνεργασιών έγιναν και απέτυχαν .
Η χώρα πρέπει να κυβερνάται από αυτούς που θέλει ο λαός και όχι από αυτούς που θέλει το όποιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα επικυριαρχεί με την βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης .
Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό πολιτικό περιβάλλον.
Επιτέλους ας υιοθετήσουμε ως χώρα τα θετικά που εκπέμπουν οι πολιτικές σταθερές άλλων κρατών και ας αφήσουμε τους πειραματισμούς για τις τριτοκοσμικές χώρες .
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS.GR ΣΤΙΣ 25/1/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: