Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

              
              ΚΟΒΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΦΟΥΣΚΕΣ
                                                     ενώ ,
                  Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ.

Η επεκτατική νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και η αύξηση της ποσότητας χρήματος έχει τροφοδοτήσει τα ράλι που καταγράφονται στις αγορές κεφαλαίων , εμπορευμάτων  και μετάλλων .
Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI κατά το 2013 ενισχύθηκε κατά 22,5% ενώ την ίδια ώρα το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά μισή εκατοστιαία μονάδα.
Όταν το κόψιμο χρήματος λάβει τέλος ποια θα είναι η τύχη των διαφόρων αγορών που σήμερα παρουσιάζουν εικόνα φούσκας και ποια η τύχη της παγκόσμιας οικονομίας ;
Γιατί παρά το γεγονός ότι οι μηχανές που κόβουν χρήμα σε ΗΠΑ , Βρετανία και Ιαπωνία δουλεύουν στο φουλ η πραγματική οικονομία παραπαίει ;
Διότι όπως είναι γνωστό την νομισματική βάση μιας οικονομίας αποτελούν η νομισματική κυκλοφορία , δηλαδή τα τραπεζογραμμάτια και τα  κέρματα που διακρατά το μη τραπεζικό κοινό , και τα ρευστά διαθέσιμα των τραπεζών , δηλαδή αυτά που διατηρούν είτε στην κεντρική τράπεζα είτε στα ταμεία τους .
Όταν μια κεντρική τράπεζα αγοράζει χρεόγραφα από τις ιδιωτικές τράπεζες εκείνο που στην ουσία συμβαίνει είναι να πιστώνονται οι λογαριασμοί που έχουν οι ιδιωτικές στην κεντρική τράπεζα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα για την πραγματική οικονομία αφού ήδη όπως είπαμε τα διαθέσιμα των τραπεζών αποτελούν τμήμα της νομισματικής βάσης .
Η πρακτική αυτή στην ουσία οδηγεί στην αύξηση της νομισματικής βάσης , δηλαδή στην αύξηση του πρωτογενούς χρήματος το οποίο ελέγχει η κεντρική τράπεζα.
Για να υπάρξει αύξηση της προσφοράς χρήματος , δηλαδή για να υπάρξει αύξηση του χρήματος που κυκλοφορεί στην πραγματική οικονομία πρέπει να δημιουργηθεί δευτερογενές ή τραπεζικό χρήμα .
Αυτό δημιουργείται όταν οι τράπεζες από τα πλεονάζοντα διαθέσιμα τους χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά .
Αυτό δεν συμβαίνει γι’αυτό όσες ποσότητες χρήματος και εάν κόψουν  οι κεντρικές τράπεζες  η προσφορά χρήματος δεν  αυξάνεται  .


                                                            ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

                                                            ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: