Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Η συρρίκνωση της Ηθικής υπεροχής της Ν.Δ.
Πηγή : ΛΕΚΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ

Η επαναλαμβανόμενη επωδός των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών είναι ότι έλαβαν το μήνυμα.
Προσωπικά αμφιβάλλουμε.
Το μήνυμα ο απλός πολίτης της χώρας το είχε δώσει από το φθινόπωρο του 2007 όταν έδινε στην κυβέρνηση της ΝΔ νίκη με όρους δεύτερης ευκαιρίας .
Τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη δεν κατανόησαν τότε ότι η κοινωνική επιρροή της ΝΔ μειώνονταν και μάλιστα σημαντικά.
Τον Μάρτιο του 2004 είχαν ψηφίσει την ΝΔ 3,35 εκατομμύρια ψηφοφόροι .
Ψηφίσαν διότι η ΝΔ υπερείχε στον ηθικό τομέα .
Οι πολίτες είχαν αηδιάσει με τα σκάνδαλα , την κακοδιαχείριση , τις μίζες , την διαφθορά , την ατιμωρησία και ήθελαν μια νέα διακυβέρνηση με όρους διαφάνειας , εντιμότητας και ταπεινότητας.
Οι απλοί ψηφοφόροι δεν είχαν ψηφίσει την ΝΔ ούτε για το πρόγραμμα της , ούτε για την διακήρυξη περί ανασυγκρότησης του κράτους .
Την ψηφίσαν διότι ήθελαν μια εξουσία με νέο ήθος και ύφος.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 η ΝΔ ψηφίσθηκε από 3 εκατ. Πολίτες με την επιρροή της να μειώνεται κατά 350 χιλιάδες ψηφοφόρους.
Το μήνυμα δεν ελήφθη με αποτέλεσμα στις φετινές ευρωεκλογές η επιρροή να μειωθεί κατά 1,3 εκατ. ψηφοφόρους σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 και κατά 1,7 εκατ. ψηφοφόρους σε σχέση με τις εθνικές του 2004.
Το μήνυμα αυτή την φορά ήταν ισχυρότατο.
Η συρρίκνωση της κοινωνικής επιρροής οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην συρρικνώσει της ηθικής υπεροχής της ΝΔ.
Τα σκάνδαλα ,η αλαζονεία και η ατιμωρησία αηδίασαν τους Νεοδημοκράτες οι οποίοι συνειδητά απείχαν από τις κάλπες.
Με εξαίρεση ορισμένες δεκάδες Νεοδημοκρατών που κατευθύνθηκαν προς το ΛΑΟΣ και τους Οικολόγους -Πρασίνους , η πλειοψηφία δεν επέλεξε κάτι άλλο ,και ο λόγος απλός : ο Κώστας Καραμανλής .
Η πλειοψηφία όσων ψηφίσαν την ΝΔ στις βουλευτικές του 2004 και του 2007 συνεχίζουν να πιστεύουν στην ακεραιότητα , το ήθος και την εντιμότητα του πρωθυπουργού .
Από κει και μετά αρχίσει ο προβληματισμός.
Το βασικό πρόβλημα κυβέρνησης ,κόμματος και δημόσιας διοίκησης είναι η επιλογή των προσώπων που καλούνται να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική. Οι επιλογές στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι από γραφικές (όπως συμβαίνει με τις Διοικήσεις των νοσοκομείων ),ελάχιστα πειστικές (όπως συμβαίνει με τους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων ) , κοντόφθαλμες (όπως συμβαίνει με τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων) και κοινωνικά αδόκιμες (όπως συμβαίνει στους τομείς της υγείας ,της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας).
Ο Νεοδημοκράτης δεν ψήφισε στις ευρωεκλογές την ΝΔ όχι γιατί είχε πληγεί από την οικονομική κρίση , όχι γιατί η καθημερινότητα δεν είχε βελτιωθεί ,αλλά γιατί είχε σιχαθεί από συμπεριφορές υπουργών , βουλευτών , κομματικών και κρατικών στελεχών.
Οι συμπεριφορές αυτές έχουν πληγώσει τον Νεοδημοκράτη.
Η άρνηση του να υπερψηφίσει την ΝΔ είναι ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό να αλλάξει πρόσωπα με χαρακτηριστικά εντιμότητας και κύρους.
Ο Νεοδημοκράτης έχει πικραθεί διότι ορισμένοι έχουν υιοθετήσει πρακτικές που δεν συμβαδίζουν με την φιλοσοφία της ΝΔ.
Πολλοί παροτρύνουν τον πρωθυπουργό να αλλάξει πολιτική ,να πάρει πρωτοβουλίες, να βελτιώσει το κυβερνητικό έργο και γενικώς να αναπροσαρμόσει τακτική και στρατηγικές.
Βαρύγδουπες προτάσεις , χωρίς νόημα όμως αφού δεν δίνουν λύση στο βασικό πρόβλημα αυτό της ηθικής τάξης.
Εκείνο που απαιτείται είναι η ανόρθωση της ηθικής υπεροχής η οποία μπορεί να γίνει μόνο μέσα από επιλογές Υπουργών , κομματικών και κρατικών στελεχών που να πληρούν τις βασικές αρχές της εντιμότητας και του ήθους .
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS.GR ΣΤΙΣ 22/6/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: