Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Η Νέα Δημοκρατία στην Κορινθία.
Τα αριθμητικά δεδομένα των ευρωεκλογών για τον νομό Κορινθίας λίγο πολύ είναι γνωστά .
Η αποχή έφθασε στο 45% έναντι 34% των ευρωεκλογών του 2004 , η διαφορά μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων από τα επίπεδα του 8,73% υπέρ της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2004 και του 2,04% υπέρ της ΝΔ στις εθνικές του 2007 έφθασε στο 5,63% υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Η ΝΔ έχασε τους 13 από τους 15 δήμους του νομού με εξαίρεση τους δήμους Φενεού και Σολυγείας ενώ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004 έχασε περί τους 14,7 χιλιάδες ψηφοφόρους .
Στις ευρωεκλογές του 2004 την είχαν ψηφίσει 40,5 χιλιάδες ψηφοφόροι και στις φετινές 25,8 χιλιάδες ψηφοφόροι .
Τα αριθμητικά δεδομένα δίνουν την εικόνα της πολιτικής πραγματικότητας στην Κορινθία .
Για την ΝΔ αυτή η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη και αυτό διότι μια σειρά από δεδομένα δραματοποιούν περαιτέρω την εικόνα του κόμματος .
Ο Κορίνθιος Νεοδημοκράτης έχει απογοητευθεί από συμπεριφορές πολιτικών στελεχών που κρίνονται με τους επιεικέστερους των χαρακτηρισμών ως πολιτικά και κοινωνικά απαράδεκτες .
Η ΝΔ στην Κορινθία έχει τρεις βουλευτές κάτι που έχει να ξανασυμβεί από την δεκαετία του 70 .
Παρόλα αυτά όμως καμιά δυναμική δεν έχει δημιουργηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2007 από την αριθμητική αυτή υπεροχή.
Ο λόγος απλός και έχει να κάνει με την στελέχωση του ψηφοδελτίου.
Όταν διαμορφώνεται ψηφοδέλτιο στην βάση των προτιμήσεων που έχουν κάποια επώνυμα στελέχη με απώτερο στόχο την εύκολη επανεκλογή τους τότε είναι λογικό και επόμενο η έλλειψη ανταγωνισμού να οδηγεί στην εκλογή ή επανεκλογή στελεχών που είναι πολιτικά και τεχνοκρατικά ανεπαρκή.
Εάν στην ανεπάρκεια προστεθούν η αλαζονεία και η υπεροψία τότε εύκολα γίνεται αντιληπτή η αιτία απομάκρυνσης 15 χιλιάδων ψηφοφόρων από την ΝΔ.
Ο Κορίνθιος Νεοδημοκράτης έχει αηδιάσει από πρακτικές και συμπεριφορές που είναι μακράν των αρχών της παράταξης .
Ο Κορίνθιος Νεοδημοκράτης έχει απογοητευθεί από την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν ορισμένα πολιτικά στελέχη που νομίζουν ότι ο Υπουργικός ή ο βουλευτικός θώκος όπως και η συμμετοχή σε κάποιο ΔΣ ή σε κάποια διοικητική θέση τους δίνει το δικαίωμα να μην λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του νομού.
Ο Κορίνθιος Νεοδημοκράτης έχει εκνευρισθεί από την απουσία έστω και μιας τυπικής προσέγγισης από το πολιτικό δυναμικό της ΝΔ προς την κατεύθυνση ανάδειξης προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος
Ο Κορίνθιος Νεοδημοκράτης έχει καταγράψει πρακτικές που υπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα σε βάρος του συνόλου .
Στις ευρωεκλογές τιμωρηθήκαν η έπαρση , η αλαζονεία , η ανεπάρκεια , η υπεροψία και η αδιαφορία προς τον απλό πολίτη.
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν .
Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης προϋποθέτει επιστροφή σε αξίες και αρχές που έχουν καταστρατηγηθεί.
Το ερώτημα είναι , εάν το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό μπορεί να αλλάξει την έξωθεν κακή μαρτυρία που το ίδιο έχει διαμορφώσει.
Κατά την άποψη μας απαιτείται στην παρούσα φάση αναδιάταξη του πολιτικού δυναμικού με ορθολογικότερα ( είναι απαράδεκτη και κοινωνικά και πολιτικά μη αποδεκτή η εικόνα των πολυθεσιτών ) και αντικειμενικότερα κριτήρια.
Η ανανέωση είναι επιπλέον επιτακτική ανάγκη και μάλιστα πρέπει να έχει χαρακτήρα ολοκληρωτικά ριζικό.
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ISTHMOS.GR- ΣΤΙΣ 13/6/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: