Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ

Όσοι διαβλέπουν κινδύνους από μια ενδεχόμενη παντοδυναμία Μητσοτάκη στην ουσία θεωρούν ότι οι πιθανότητες ενός ισχυρότερου πολιτικού σεισμού από αυτόν της 21ης Μαΐου είναι αυξημένες στα πλαίσια απουσίας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά την προσωπική μας άποψη δεν απαιτείται ισχυρότερος πολιτικός σεισμός για να γίνει ο Μητσοτάκης παντοδύναμος πολιτικά αφού όποιο αποτέλεσμα του δώσει αυτοδυναμία με πάνω από 155/156 έδρες τον καθιστά απόλυτα ισχυρό.

Εάν η παντοδυναμία ορίζεται στις 180 έδρες που πρακτικά σημαίνει απόλυτος έλεγχος της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος τότε εάν λάβουμε υπόψη την αδυναμία κοινού πεδίου συνεννόησης για τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος σίγουρα δεν αποτελεί κίνδυνο αφού υπάρχουν αρκετές παθογένειες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Άτολμες, περιορισμένες στην βάση πολιτικών συμβιβασμών αναθεωρήσεις του Συντάγματος έχουν γίνει στο παρελθόν, οπότε με δεδομένο ότι το 2024 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την προηγούμενη αναθεώρηση και εφόσον είναι εφικτή η εκκίνηση της διαδικασίας από την επομένη βουλή πρέπει να γίνει μέρος του διακυβεύματος της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου.

Το Σύνταγμα του 1975 έχει αναθεωρηθεί τέσσερις φορές (1986,2001,2008,2019).

Επιβάλλονται συνταγματικές αλλαγές με τρόπο που θα ξεπερνούν τον κόσμο των ιδεοληψιών που διακατέχει αρκετά πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ζωή προχώρα δείχνοντας τον δρόμο των αλλαγών και της άμεσης ανάγκης αντιμετώπισης διαχρονικών αδυναμιών.

Αρκετές παθογένειες βολεύουν γ΄αυτό και τμήματα του πολιτικού κόσμου τις θέλουν ανέγγιχτες, ενώ ο μηδενισμός άλλων όπως του ΣΥΡΙΖΑ ξεγελά πολλούς αφού η άρνηση αλλαγών ταυτίζεται με την άρνηση ικανοποίησης υποτιθέμενων αιτημάτων των δυνάμεων της αγοράς.

Η βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σημαντικά στοιχεία της διαδικασίας είναι ότι όποιες διατάξεις προς αναθεώρηση συγκεντρώνουν στην βουλή της 25ης Ιουνίου 180 ψήφους τότε στην επομένη βουλή, την αναθεωρητική, αρκεί πλειοψηφία 151 ψήφων για να υλοποιηθούν, ενώ αντίθετα εάν στη βουλή της 25ης Ιουνίου οι διατάξεις προς αναθεώρηση έχουν την ψήφο 151 βουλευτών στην αναθεωρητική απαιτούνται 180 ψήφοι για την υλοποίηση τους.

Ένα άλλο κομβικό σημείο είναι ότι ο ακριβής καθορισμός του περιεχομένου των προς αναθεώρηση διατάξεων γίνεται από την αναθεωρητική βουλή άρα υπάρχει αρκετός χρόνος για διαβουλεύσεις κάθε είδους.

Επομένως ο Μητσοτάκης και η ΝΔ έστω και με αυτοδυναμία 151 εδρών μπορούν να ξεκινήσουν την διαδικασία, κάτι άλλο θα είναι λάθος, ενώ θα πρέπει στην αναθεωρητική βουλή να αναζητηθούν  αυξημένες πλειοψηφίες εάν η ΝΔ δεν έχει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων που απαιτούνται.

Αυτοδυναμία στο ύψος των 180 εδρών στα πλαίσια της αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου σημαίνει ότι η ΝΔ θα πρέπει να φθάσει κοντά στο 44% και το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων να παραμείνει στο 16% διαφορετικά απαιτείται ακόμη υψηλότερη εκλογική επίδοση.

Στην ουσία θα πρέπει να συντελεστεί πολιτικός σεισμός ισχυρότερος του προηγούμενου, πράγμα δύσκολο αλλά όχι αδύνατο, εάν στα διακυβεύματα της αναμέτρησης προστεθεί με κατανοητό και ρεαλιστικό τρόπο η ανάγκη αντιμετώπισης των παθογενειών με εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αφού κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων που θα απογειώσουν την χώρα.

Εάν γίνει κτήμα του απλού πολίτη η ανάγκη εκσυγχρονισμού του Συντάγματος τότε δεν θα αποτελέσει έκπληξη ένας νέος πολιτικός σεισμός αφού η ελληνική κοινωνία στις 21ης Μαΐου έδειξε ότι θέλει να αφήσει πίσω του, την αμετροέπεια, τον κυνισμό, την χυδαιότητα και τον πολιτικό παραλογισμό.

Ο απλός πολίτης με την ψήφο του ζήτησε  αλλαγή σελίδας προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής ζωής.

Ζήτησε απλά πράγμα, ισονομία, γρήγορη δικαιοσύνη, ασφάλεια, ισχυρή και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και παιδεία και κυρίως συναίσθηση της θέσης και του ρόλου αυτών που κυβερνούν.

Όλα αυτά όμως περνούν από την ισχυροποίηση των θεσμών της Δημοκρατίας και του κράτους με λογική, σύνεση και ανοικτούς ορίζοντες μακριά από αγκυλώσεις και αντιλήψεις που μέχρι σήμερα έβαζαν τρικλοποδιές στις προοπτικές της χώρας.

Τον απλό πολίτη δεν ενδιαφέρει η πολιτική ισχύ και μια ενδεχόμενη παντοδυναμία Μητσοτάκη και  ΝΔ, αυτό που τον ενδιαφέρει  είναι στο τέλος της 4ετιας να νιώσει ότι βρίσκεται σε καλλίτερη θέση από αυτή που βρίσκονταν πριν 4 χρόνια και να έχει την δυνατότητα να επιβραβεύει ή να αποδοκιμάζει μέσω ενός εκλογικού νόμου που θα δίνει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

ΛΕΚΚΑΣ  ΣΑΡΑΝΤΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: