Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

 



Παρασκευή 23/06/2023 - 10:23

Τα μειονεκτήματα της απλής αναλογικής


Άρθρο του οικονομολόγου Λέκκα Σαράντου στο bankingnews.gr

  

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου 2023 έδειξε με σαφή τρόπο ότι το ύψος του αριθμού των κομμάτων που εισέρχονται στην βουλή δεν είναι θέμα εκλογικού νόμου.

Υποτίθεται ότι η απλή αναλογική εκφράζει με τον πιο παραστατικό τρόπο την λαϊκή βούληση και αντιπροσωπεύει με τον πιο δημοκρατικό τρόπο την λαϊκή ψήφο.
Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο μιας και τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου 2023 έδειξαν το αυτονόητο που έπρεπε να είχε υιοθετηθεί από όλους όσους μετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες.
Η είσοδος ενός κόμματος στην βουλή εξαρτάται από τα στελέχη του, το πρόγραμμα του , τον τρόπο που προσεγγίζει την πραγματικότητα και την απήχηση που έχει η εν γένει παρουσία του στην εκλογική βάση.
Η είσοδος στην βουλή εξαρτάται από το σύνολο των ψήφων που λαμβάνει, το οποίο έχει  ως μοναδικό εμπόδιο το όριο του 3%, κάτι που εάν ξεπεραστεί οδηγεί σε κοινοβουλευτική παρουσία.
Η απλή αναλογική δεν βοηθά ένα κόμμα να εισέρχεται στην βουλή, ούτε κατ’ανάγκη διαμορφώνει όρους πολυκομματικής βουλής, εκείνο που αλλάζει κυρίως υπέρ των νεοεισερχόμενων κομμάτων είναι ο αριθμός των εδρών τους ο οποίος είναι μεγαλύτερος.
Με το σύστημα της απλής αναλογικής , η βουλή της μιας ημέρας, που πρόεκυψε από τις εκλογές του Μαΐου 2023 ήταν πεντακομματική ενώ αντίθετα κατά το παρελθόν με συστήματα ενισχυμένης αναλογικής είχαμε την παρουσία περισσότερων  των πέντε κομμάτων.
Ρεκόρ είχαμε με οκτακομματική βουλή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 , ενώ επταμελή βουλή είχαμε μετά τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 και μετά από αυτή του 1977.
Το 1977 δεν υπήρχε το όριο του 3% οπότε με το όριο αυτό μόνο μετά τις διπλές εκλογές του 2012 είχαμε επτακομματική  βουλή.
Από το 1974 και μέχρι σήμερα η αύξηση των κομμάτων που εισέρχονταν στην βουλή οφείλονταν σε τρεις παράγοντες.
Πρώτον, στην απουσία του ελάχιστου ορίου 3% όπως έγινε το 1977,το 1985 στις εκλογές του 1989 και το 1990, δηλαδή σε περιόδους όπου η σταδιακή εδραίωση της Δημοκρατίας απελευθέρωνε δυνάμεις δημιουργώντας προσδοκίες πολιτικής εκπροσώπησης εντός του κοινοβουλίου και περιόδους όπως αυτήν του 1989/90 όταν ο εκλογικός νόμος είχε δημιουργηθεί με σκοπό την αύξηση του δείκτη δυσκολίας επίτευξης αυτοδυναμίας.
Δεύτερον στις ύπουλες και αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Στην εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου 1990 η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με ποσοστό 46,89% πήρε μόνο 150 έδρες χάρη στις περίφημες εκλογικές παρεμβάσεις του συστήματος Κουτσόγιωργα  και χρειάστηκε η έδρα της ΔΗΑΝΑ αρχικά για να επιτευχθεί η ζητούμενη αυτοδυναμία.
Τρίτον  σε ιδιάζουσες συγκυριακά καταστάσεις  όπου παρατηρείται οβιδιακή συρρίκνωση των ποσοστών των δυο κατά βάση μεγαλυτέρων κομμάτων ή αντικατάσταση του ενός πόλου από ένα μικρότερο κόμμα που σταδιακά εισπράττει την φθορά και παίρνει την θέση του στο δίπολο της εξουσίας.
Το ΠΑΣΟΚ από τα επίπεδα του 43,94% του 2009 βρέθηκε στο 13,18% τον Μάιο του 2012, στο 12,28% τον Ιούνιο του 2012 για να συρρικνωθεί στα εξευτελιστικά για κόμμα εξουσίας επίπεδα του 4,68% τον Ιανουάριο του 2015 όταν στην επτακομματική βουλή βρέθηκε να κατέχει την τελευταία θέση με το χειρότερο πόστο εισόδου στο κοινοβούλιο.
Η προσφυγή της Ελλάδος στον μηχανισμό στήριξης που συγκροτούσαν το ΔΝΤ , η ΕΕ και η ΕΚΤ (η γνωστή τρόικα) στα τέλη Απριλίου του 2010 και η προσαρμογή της οικονομίας  σε χαμηλότερα επίπεδα στην βάση των δανειακών συμβάσεων που προϋπέθεταν μέτρα λιτότητας (τα γνωστά μνημόνια) κυρίως στιγμάτισε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ(δικαίως εάν λάβουμε υπόψη την περίοδο Ανδρέα Παπανδρέου) που είδε την εκλογική του βάση να συρρικνώνεται, να απομακρύνετε και τελικά να μετακομίζει σε άλλο πολιτικό φορέα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την θέση του ΠΑΣΟΚ βλέποντας τα ποσοστά του από τα επίπεδα του περιθωρίου και της πολιτικής απαξίωσης του 4,59% των εκλογών του 2009 και της τελευταίας θέσης στην πεντακομματική βουλή της περιόδου 2009-2012 , στα επίπεδα του 16,79% τον Μάιο 2012 και στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης , στα επίπεδα του 26,89% τον Ιούνιο του ιδίου έτους και στο εξωπραγματικό 36,34% τον Ιανουάριο του 2015 όταν σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ σχημάτισε κυβέρνηση.
Την ίδια περίοδο μεγάλη φθορά είχε και η ΝΔ η οποία παρότι τον Μάιο του 2012 ήταν το πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος εν τούτοις κατέγραψε το χειρότερο ιστορικά εκλογικό της ποσοστό στο ύψος του 18,85%.
Ανέκαμψε ένα μήνα στο 29,66% και κυβέρνησε για περίπου δυόμιση χρόνια  σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ όμως το εκλογικό σώμα είχε λάβει αποφάσεις τιμωρητικού χαρακτήρα για τα κόμματα που είχε χαρακτηρίσει μνημονιακά.
Τα μέτρα λιτότητας μέσω του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013/16 και του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών, λειτούργησαν  υπό το βάρος και της λαϊκίστικης προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετών μικρότερων κομμάτων ως θρυαλλίδα πολιτικής μεταβολής και κυρίως αντισυστημικής ψήφου.
Στην εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου 2015 η ενισχυμένη αναλογική και η αντισυστημική ψήφος ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα με ποσοστό 36,34% , ο οποίος συγκρότησε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του Καμένου, την περίφημη πρώτη φοράς αριστερή κυβέρνηση.
Ο Έλληνας ψηφοφόρος δεν συγκινήθηκε ούτε από την σοβαρή αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων από την κυβέρνηση Σαμαρά , ούτε από συμβολικές ενέργειες που έδειχναν ότι η πορεία εξόδου από την κρίση είχε δρομολογηθεί αφού από τις αρχές Απριλίου 2014 η ελληνική κυβέρνηση είχε βγει στις αγορές με επιτυχία  μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού λόγω των υψηλών spread.
Το εντυπωσιακό είναι ότι παρότι η άνοδος στην εξουσία ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 ακολούθησε ένα 8μηνο πειραματισμών, αυτοσχεδιασμών , ευτράπελων και άκρως αποκρουστικών πρακτικών όπως τα capital controls , το κλείσιμο των τραπεζών , δημοψήφισμα με ποσοστό 61,31% και άμεση αναδίπλωση , εκτόξευση των spreads στις 1.865,5 μονάδες βάσης και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου όταν η προεκλογική ατάκα περί κατάργησης των μνημονίων με ένα νόμο ακόμη ηχούσε στα αυτιά των ψηφοφόρων, εντούτοις στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η αντισυστημική ψήφος κορυφώθηκε.
Για πρώτη φορά κατά την μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία της χώρας είχαμε την είσοδο στην βουλή οκτώ κομμάτων από όλη την γκάμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Από την Χρυσή Αυγή που με ποσοστό 6,99% ήταν το τρίτο κόμμα, μέχρι την είσοδο της Ένωσης Κεντρώων του Λεβέντη η πολυκομματική βουλή έδειχνε ότι οι γραφικότητες και οι ανάρμοστες πολιτικά πρακτικές εντός του κοινοβουλίου θα αλλοίωναν την σοβαρότητα και τον σεβασμό που απαιτεί ο κυρίαρχος θεσμός της Δημοκρατίας.
Όλες οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν και η βουλευτική περίοδος 2015-2019 ήταν από τις χειρότερες ποιοτικά περιόδους του κοινοβουλίου.
Διαβλέποντας την κομματική τους συρρίκνωση το δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το 2016 άλλαξε τον εκλογικό νόμο θεσπίζοντας την απλή αναλογική πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο η μπαχαλοποίηση που θα ακολουθούσε θα τους έδινε ρόλο στις πολιτικές διεργασίες.
Διαψευστήκαν οικτρά αφού ο Έλληνας ψηφοφόρος κατανόησε ότι χωρίς πολιτική σταθερότητα δεν υπάρχει ούτε οικονομική αλλά πολύ περισσότερο ούτε κοινωνική σταθερότητα.
                                                     
www.bankingnews.gr

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ

Όσοι διαβλέπουν κινδύνους από μια ενδεχόμενη παντοδυναμία Μητσοτάκη στην ουσία θεωρούν ότι οι πιθανότητες ενός ισχυρότερου πολιτικού σεισμού από αυτόν της 21ης Μαΐου είναι αυξημένες στα πλαίσια απουσίας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά την προσωπική μας άποψη δεν απαιτείται ισχυρότερος πολιτικός σεισμός για να γίνει ο Μητσοτάκης παντοδύναμος πολιτικά αφού όποιο αποτέλεσμα του δώσει αυτοδυναμία με πάνω από 155/156 έδρες τον καθιστά απόλυτα ισχυρό.

Εάν η παντοδυναμία ορίζεται στις 180 έδρες που πρακτικά σημαίνει απόλυτος έλεγχος της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος τότε εάν λάβουμε υπόψη την αδυναμία κοινού πεδίου συνεννόησης για τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος σίγουρα δεν αποτελεί κίνδυνο αφού υπάρχουν αρκετές παθογένειες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Άτολμες, περιορισμένες στην βάση πολιτικών συμβιβασμών αναθεωρήσεις του Συντάγματος έχουν γίνει στο παρελθόν, οπότε με δεδομένο ότι το 2024 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την προηγούμενη αναθεώρηση και εφόσον είναι εφικτή η εκκίνηση της διαδικασίας από την επομένη βουλή πρέπει να γίνει μέρος του διακυβεύματος της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου.

Το Σύνταγμα του 1975 έχει αναθεωρηθεί τέσσερις φορές (1986,2001,2008,2019).

Επιβάλλονται συνταγματικές αλλαγές με τρόπο που θα ξεπερνούν τον κόσμο των ιδεοληψιών που διακατέχει αρκετά πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ζωή προχώρα δείχνοντας τον δρόμο των αλλαγών και της άμεσης ανάγκης αντιμετώπισης διαχρονικών αδυναμιών.

Αρκετές παθογένειες βολεύουν γ΄αυτό και τμήματα του πολιτικού κόσμου τις θέλουν ανέγγιχτες, ενώ ο μηδενισμός άλλων όπως του ΣΥΡΙΖΑ ξεγελά πολλούς αφού η άρνηση αλλαγών ταυτίζεται με την άρνηση ικανοποίησης υποτιθέμενων αιτημάτων των δυνάμεων της αγοράς.

Η βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σημαντικά στοιχεία της διαδικασίας είναι ότι όποιες διατάξεις προς αναθεώρηση συγκεντρώνουν στην βουλή της 25ης Ιουνίου 180 ψήφους τότε στην επομένη βουλή, την αναθεωρητική, αρκεί πλειοψηφία 151 ψήφων για να υλοποιηθούν, ενώ αντίθετα εάν στη βουλή της 25ης Ιουνίου οι διατάξεις προς αναθεώρηση έχουν την ψήφο 151 βουλευτών στην αναθεωρητική απαιτούνται 180 ψήφοι για την υλοποίηση τους.

Ένα άλλο κομβικό σημείο είναι ότι ο ακριβής καθορισμός του περιεχομένου των προς αναθεώρηση διατάξεων γίνεται από την αναθεωρητική βουλή άρα υπάρχει αρκετός χρόνος για διαβουλεύσεις κάθε είδους.

Επομένως ο Μητσοτάκης και η ΝΔ έστω και με αυτοδυναμία 151 εδρών μπορούν να ξεκινήσουν την διαδικασία, κάτι άλλο θα είναι λάθος, ενώ θα πρέπει στην αναθεωρητική βουλή να αναζητηθούν  αυξημένες πλειοψηφίες εάν η ΝΔ δεν έχει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων που απαιτούνται.

Αυτοδυναμία στο ύψος των 180 εδρών στα πλαίσια της αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου σημαίνει ότι η ΝΔ θα πρέπει να φθάσει κοντά στο 44% και το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων να παραμείνει στο 16% διαφορετικά απαιτείται ακόμη υψηλότερη εκλογική επίδοση.

Στην ουσία θα πρέπει να συντελεστεί πολιτικός σεισμός ισχυρότερος του προηγούμενου, πράγμα δύσκολο αλλά όχι αδύνατο, εάν στα διακυβεύματα της αναμέτρησης προστεθεί με κατανοητό και ρεαλιστικό τρόπο η ανάγκη αντιμετώπισης των παθογενειών με εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αφού κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων που θα απογειώσουν την χώρα.

Εάν γίνει κτήμα του απλού πολίτη η ανάγκη εκσυγχρονισμού του Συντάγματος τότε δεν θα αποτελέσει έκπληξη ένας νέος πολιτικός σεισμός αφού η ελληνική κοινωνία στις 21ης Μαΐου έδειξε ότι θέλει να αφήσει πίσω του, την αμετροέπεια, τον κυνισμό, την χυδαιότητα και τον πολιτικό παραλογισμό.

Ο απλός πολίτης με την ψήφο του ζήτησε  αλλαγή σελίδας προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής ζωής.

Ζήτησε απλά πράγμα, ισονομία, γρήγορη δικαιοσύνη, ασφάλεια, ισχυρή και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και παιδεία και κυρίως συναίσθηση της θέσης και του ρόλου αυτών που κυβερνούν.

Όλα αυτά όμως περνούν από την ισχυροποίηση των θεσμών της Δημοκρατίας και του κράτους με λογική, σύνεση και ανοικτούς ορίζοντες μακριά από αγκυλώσεις και αντιλήψεις που μέχρι σήμερα έβαζαν τρικλοποδιές στις προοπτικές της χώρας.

Τον απλό πολίτη δεν ενδιαφέρει η πολιτική ισχύ και μια ενδεχόμενη παντοδυναμία Μητσοτάκη και  ΝΔ, αυτό που τον ενδιαφέρει  είναι στο τέλος της 4ετιας να νιώσει ότι βρίσκεται σε καλλίτερη θέση από αυτή που βρίσκονταν πριν 4 χρόνια και να έχει την δυνατότητα να επιβραβεύει ή να αποδοκιμάζει μέσω ενός εκλογικού νόμου που θα δίνει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

ΛΕΚΚΑΣ  ΣΑΡΑΝΤΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

 

Εκλογές 2023 - Τίποτα δεν τελείωσε.


Εκλογές 2023 - Τίποτα δεν τελείωσε
Άρθρο του οικονομολόγου Σαράντου Λέκκα στο bankingnews.gr
Ο πολιτικός σεισμός που προκλήθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής που ψήφισε το δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016 δεν επέτρεψε τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η προσπάθεια μπαχαλοποίησης της πολιτικής ζωής απετράπει από τον ελληνικό λαό δίνοντας τέτοιο ποσοστό στην ΝΔ που εκ των πραγμάτων ακυρώθηκε στην πράξη ένας εκλογικός νόμος που μόνο στο μυαλό της αριστεράς έχει κάποια χρησιμότητα.
Η λογική επιβάλει εκλογικό νόμο που θα οδηγεί στον σχηματισμό κυβέρνησης που μόνο ο λαός με την ψήφο του θα μπορεί να ανεβάσει ή να κατεβάσει.
Η κανονικότητα επιβάλει εκλογικό νόμο που ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα είναι προϊόν συμβιβασμών, εκβιασμών και αμετροέπειας, ούτε ανάγκης, αφού κάτι τέτοιο πέρα του θνησιγενούς χαρακτήρα δεν θα έχει καμία ουσιαστική χρησιμότητα.
Ο μέσος Έλληνας με την ψήφο του είπε όχι στην απλή αναλογική, επιζητά κυβερνήσεις με καθαρή εντολή και ξεκάθαρο προσανατολισμό, επιζητά συγκεκριμένους θύτες όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα και όχι πολιτικούς που θα κρύβουν την αναποτελεσματικότητα τους πίσω από τους ευκαιριακούς τους συμμάχους.
Στις 25 Ιουνίου οι εκλογές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική και θα οδηγήσουν στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ποιο είναι όμως αυτό το σύστημα και με ποιο τρόπο δίνει αυτοδύναμες κυβερνήσεις

Η ουσιαστική διάφορα από την απλή αναλογική είναι το μπόνους των 50 εδρών που δίνει στο πρώτο κόμμα εφόσον αυτό υπερβεί το 40%.
Η ενίσχυση του πρώτου κόμματος ξεκινά από το ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, οπότε και λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και σταδιακά για κάθε επιπλέον μονάδα λαμβάνει επιπλέον 2 έδρες μέχρι το ανώτατο όριο των 50 εδρών.
Σημαντικός παράγοντας για την αυτοδυναμία το ποσοστό των κόμματων που δεν ξεπερνούν το όριο του 3% και μένουν εκτός βουλής.
Έχει υπολογιστεί ότι με ποσοστό 37,5% και με το 10% των κομμάτων εκτός βουλής το πρώτο κόμμα έχει αυτοδυναμία 151 εδρών.
Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός βουλής έφτασε το 16%, δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό των πρώτων εκλογών του 2012 όταν είχε φθάσει το 19%.
Στην βάση αυτή και με δεδομένο το ποσοστό της ΝΔ στο ύψος του 40,79% το ύψος των εδρών της θα έφθανε τις 172 έδρες εάν εφαρμόζονταν το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Άρα αρκεί μόνο η επανάληψη αυτής της επίδοσης για να υπάρξει αυτοδυναμία μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου ;
Αρκεί εάν δεν αλλάξουν τα υπόλοιπα δεδομένα όπως το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής.
Έχει υπολογιστεί ότι για κάθε μονάδα που αυξάνεται το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων μειώνεται κατά 0,3-0,4% ο πήχης της αυτοδυναμίας ή το αντίστροφο εάν το ποσοστό μειώνεται.
Για παράδειγμα εάν το ποσοστό της ΝΔ παραμείνει στο 40,79% και το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων μειωθεί στο 10% τότε η αριθμητική της αυτοδυναμίας αλλάζει σημαντικά αφού ο παρανομαστής του γινομένου του ποσοστού με το υπόλοιπο των εδρών μετά την αφαίρεση του μπόνους αυξάνεται δίνοντας μια αυτοδυναμία 154 εδρών.
Δηλαδή μια μείωση του ποσοστού των εκτός βουλής κομμάτων κατά 6 μονάδες οδηγεί σε 18 λιγότερες έδρες για το αυτοδύναμο κόμμα.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα εάν υπάρξει αποσυσπείρωση και μείωση του εκλογικού ποσοστού του πρώτου κόμματος.
Στην βάση αυτή ο πολιτικός σεισμός της 21ης Μαΐου δεν επιδικάζει αυτόματα ούτε το ύψος της αυτοδυναμίας αλλά ούτε την ίδια την αυτοδυναμία.
Ο κίνδυνος να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου θεωρητικά είναι υπαρκτός διότι χωρίς την κατάλληλη επίδοση κανένας εκλογικός νόμος δεν προδικάζει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Οι υποκριτικές κορώνες Τσίπρα περί απειλής της Δημοκρατίας από τα υψηλά ποσοστά της ΝΔ είναι εντός των γνωστών πλαισίων μπαχαλοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η αυτοδυναμία απαιτεί επίδοση ανάλογη του πολιτικού σεισμού της 21ης Μαΐου.
Τίποτα στην ουσία δεν έχει τελειώσει, το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο εκλογικός νόμος οπότε στη βάση της προεκλογικής περιόδου για την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου όλα ξεκινούν από την αρχή.
Πολλοί μιλούν για παντοδυναμία Μητσοτάκη αφού κάτι τέτοιο προσφέρεται από τον εκλογικό νόμο ενώ άλλοι τονίζουν τον κίνδυνο να μη υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση εάν δεν επαναληφτεί ο πολιτικός σεισμός της 21ης Μαΐου.
Και μόνο αυτές οι εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και ότι όλα μένουν ανοικτά.

Λέκκας Σαράντος
Οικονομολόγος
salekkas@gmail.com

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

 

Τα του Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.


Σαράντος Λέκκας (Οικονομολόγος): Τα του Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ
Άρθρο του Σαράντου Λέκκα, οικονομολόγου, στο bankingnews
        Η φράση του Ιησού προς τους φαρισαίους αποτελεί το διαχρονικό όριο ευθύνης και δραστηριότητας της εκκλησίας από το κράτος.
Η θρησκεία, η ορθοδοξία, σχετίζεται με τις πνευματικές και θρησκευτικές αξίες και την προετοιμασία για το επέκεινα.
Προσφέρει ελπίδα ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές διαμορφώνοντας αυτό που περιγράφεται ως καθημερινότητα με αξίες που έχουν να κάνουν με την αγάπη, την δικαιοσύνη, την αλληλοβοήθεια, τον σεβασμό, την πίστη στην ζωή, πάντα με κέντρο τον θεό.
Η εκκλησία διαχρονικά συνδέεται με την παράδοση εκφέροντας λόγο διακονίας ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την εκάστοτε κοσμική εξουσία ενώ είναι ανεξάρτητη από πολιτικές σκοπιμότητες.
Στο βάθος της ιστορίας μέλη της εκκλησίας κατήλθαν στην πολιτική αναλαμβάνοντας πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα κυρίως σε έκτακτες περιπτώσεις και άσκησαν πολιτική εξουσία, όμως αυτό έγινε κατ’εξαίρεση και κυρίως χωρίς να αλλοιώνει στο ελάχιστο τον ρόλο και την θέση της εκκλησίας σε εμβέλεια και περιεχόμενο.
Η εκκλησία και η πολιτεία έχουν απολύτως διακριτούς ρόλους με τον πνευματικό ρόλο της εκκλησίας να μην αμφισβητείται από κανένα.
Κατά διαστήματα υπάρχουν εντάσεις οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνουν διαστάσεις πλήρους ρήξης όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2000 με το θέμα των ταυτοτήτων και την οργάνωση δυναμικών εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά από απόφαση της Ιεραρχίας ως αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη για την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.
Επιδερμικές και χαμηλής έντασης αντιδράσεις από μεμονωμένους εκκλησιαστικούς παράγοντες είδαμε κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης με την Ιεραρχία της εκκλησίας όμως να μην διαφοροποιείται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ποτέ όμως η επίσημη εκκλησία της Ελλάδος δεν θέλησε να παίξει πολιτικό ρόλο πόσο μάλλον να έχει ρόλο κομματάρχη, γ’αυτό και η άμεση και κάθετη αντίδραση της, στις έρπουσες φήμες περί στήριξης κόμματος που έχει ως προμετωπίδα εκκλησιαστικά και θρησκευτικά στοιχεία και δραστηριοποιείται στην Βόρειο Ελλάδα, δια στόματος Αρχιεπισκόπου.
Τι συμβαίνει όμως όταν οι επικεφαλείς νεοπαγών κομματικών σχηματισμών διακηρύσσουν ότι έχουν την πνευματική κάλυψη, την ευλογία , την στήριξη του Αγίου όρους ;
Και εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα μιας και η μοναστική κοινωνία του Αγίου όρους ουδέποτε ενεπλάκει στην πολιτική ζωή της χώρας δείχνοντας έστω και εξ απαλών ονύχων πολιτικές προτιμήσεις προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Εκ της φύσης της η ασκητική είναι μακράν των κοσμικών και πολιτικών δραστηριοτήτων , όποιος δε έχει σχέση με το Άγιο Όρος γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μοναχών ούτε πολιτικολογεί, ούτε φανατίζεται , ούτε κομματίζεται.
Η αγιορείτικη παράδοση γίνεται σεβαστή αφού τα εγκόσμια δεν αποτελούν σημείο αναφοράς των μοναχών πολλώ μάλλον στην εκδοχή της πολιτικής δραστηριότητας.
Οι άγραφοι ιεροί νόμοι της Αθωνικής πολιτείας είναι δεδομένοι και οι μοναχοί απευθύνονται στους πιστούς με τρόπο που συμβαδίζουν με αυτούς μιας και η πνευματικότητα είναι η αποκλειστική οδός που φέρνει σε επαφή όσους επισκέπτονται το Άγιο Όρος με τους μοναχούς.
Παρεκκλίσεις από τον κανόνα σίγουρα θα υπάρχουν, είτε από μεμονωμένους μοναχούς, είτε από οργανώσεις παρεκκλησιαστικού χαρακτήρα στις οποίες ο φανατισμός και οι απόλυτες θέσεις διαμορφώνουν πλαίσια δραστηριότητας που δεν έχουν συμβατή σχέση με την πνευματικότητα.
Σε αυτές τις παρεκκλίσεις διαμορφώνονται υπόβαθρα στήριξης πολιτικών μηχανισμών μέσω της υποτιθεμένης ευλογίας από γέροντες που καταληκτικό σκοπό έχουν την πολιτική χειραγώγηση των πιστών.
Ο μοναχός όπως είπαμε απευθύνεται στους πιστούς μόνο πνευματικά , οτιδήποτε άλλο αποτελεί απροκάλυπτη εμπλοκή σε καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το χτίσιμο πνευματικής σχέσης μοναχών και πιστών.
Εάν για παράδειγμα μοναχός μέσω , ευλογίας , χρησμών , κτλ , λειτούργει ως μηχανισμός επιρροής και προπαγάνδας πολιτικού κόμματος όπως φέρεται να πράττουν ορισμένοι Αγιορείτες υπέρ του κόμματος ΝΙΚΗ , τότε ομιλούμαι καθαρά περί βεβήλωσης μιας χρονικά ακομμάτιστης στάσης της Αγιορείτικης κοινωνίας.
Ιστορικά το Άγιο Όρος βρίσκεται εκτός των παραμέτρων που διαμορφώνουν την διαφορετική για κάθε συγκυρία πολιτική εξίσωση αγνοώντας άμεσα και έμμεσα αιτήματα για την υποτιθέμενη και άκρως λαϊκίστικη πνευματική κάλυψη μεμονωμένων υποψηφίων αλλά και πολιτικών κομμάτων.
Η άντληση ωφελειών από φονταμενταλιστικές μορφές γερόντων ή και η χρησιμοποίηση των χρησμών τους για την στήριξη θέσεων , απόψεων , προγραμμάτων , πρέπει να θεωρηθεί ως πρακτική απόλυτα επιλήψιμη και άκρως υποκριτική.
Η χρησιμοποίηση της ορθοδοξίας για πολιτικούς λόγους έχει υιοθετηθεί ως μέθοδος εκλογής και επανεκλογής μεμονωμένων πολιτικών όμως το θεωρούμε ανήθικο και ευτελές.
Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί αφήνουν να αιωρείται προς το εκλογικό σώμα η μεγάλη πιστή τους και η σχέση τους με ιεράρχες, στοιχεία που δεν μπορούν να ελέγχουν ούτε να διασταυρωθούν , απλά στόχος είναι η αφέλεια και η έντονη θρησκευτικότητα ορισμένων πολιτών και η υφαρπαγή της ψήφου τους.
Όμως τόσο έντονη χρησιμοποίηση του Αγίου όρους όπως αυτή που υπήρξε κατά την προεκλογική περίοδο της αναμέτρησης της 21ης Μαΐου δεν έχει ξανά υπάρξει.
Εκείνο που κατά κόρον γίνεται και πλέον ο πληθωριστικός τρόπος χρησιμοποίησης του αρχίζει να δημιουργεί υπόβαθρο συλλήβδην χαρακτηρισμού τους ως γραφικούς είναι οι προβλέψεις για τα μελλούμενα ως προβολή του παρελθόντος αλλά και του παρόντος στο μέλλον , οι χρησμοί αλλά και οι επιθυμίες των γερόντων, όχι απλά στην μορφή της συμβουλής αλλά στην μορφή της υποταγής.
Ο γεροντισμός όπως αποκαλείται, μέσω της μετάδοσης απόψεων , εικασιών , προβλέψεων και οραμάτων των γερόντων μοναχών στην εκτός του Αγίου όρους κοινωνία των πιστών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά την διάρκεια της διπλής κρίσης, οικονομικής και υγειονομικής και πλέον τείνει να διαμορφώνει σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών ένα κομμάτι της κοσμοθεωρίας τους.
Σημαντικό ρόλο φυσικά παίζει το διαδίκτυο που μεταδίδει σε άμεσο χρόνο γεροντικούς χρησμούς , τα μελλούμενα στην γλώσσα τους, χειραγωγώντας συνειδήσεις και επηρεάζοντας το τρόπο σκέψης αλλά και δραστηριότητας αρκετών πολιτών οι οποίοι υπό το βάρος των προβλημάτων τους υιοθετούν άκριτα θεωρίες και δοξασίες παιδαριώδους περιεχομένου.

www.bankingnews.gr
11Share