Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ 


ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ
Πολλές από τις πεπατημένες του παρελθόντος και παρά τα δεινά που καλείται να πληρώσει ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν λένε να εξαλειφθούν.
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την ανασύνταξη της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας εν τούτοις μια σειρά από πρακτικές που μας έφεραν σε αδιέξοδο συνεχίζονται σαν να μην συνέβη τίποτα σαν να μην έχουμε φτάσει στο πάτο ως οικονομία και ως κοινωνία.
Το παράδειγμα βέβαια το δίνει το ίδιο το κράτος.
Προϋπολογισμός και ΕΣΠΑ δείχνουν τόσο τις αγκυλώσεις όσο και την πεπατημένη της επικοινωνιακής φιλοσοφίας που διέπει την αποτύπωση των δημοσίων οικονομικών .
Ο προϋπολογισμός κατά το πρώτο τετράμηνο  του 2013 παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα ύψους 330 δις € έναντι στόχου 3.613 εκατ.€ , δηλαδή εμφανίζεται μειωμένο κατά 3.283 εκατ. €
Με την διαφορά, ότι όλα αυτά προκύπτουν όταν οι δαπάνες περιορίζονται τεχνικά, οι φόροι δεν επιστρέφονται και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) περικόπτεται.
Συγκεκριμένα το συρρικνωμένο  πρωτογενές έλλειμμα  οφείλεται σε μια σειρά παρεμβάσεων όπως σε δαπάνες ύψους € 2,5 δις € που δεν πληρώθηκαν , όπως σε επενδυτικές δαπάνες ύψους 914 εκατ. € που δεν  καταβλήθηκαν  και όπως σε φόρους ύψους 544 εκατ. € που δεν επιστράφηκαν στους δικαιούχους.
Σε ότι αφορά τα κοινοτικά κονδύλια, από μια χώρα με την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση  που έχει εμφανιστεί μεταπολεμικά σε δυτική χώρα το ελάχιστο που θα περίμενε κάποιος είναι τουλάχιστον τα ευρωπαϊκά κονδύλια να απορροφούνταν άμεσα και ολοκληρωτικά. Φευ.
Παρατηρείται το φαινόμενο  χώρες με την μεγαλύτερη ανεργία στη  Ευρώπη όπως η  Ελλάδα και η Ισπανία να υστερούν στην απορρόφηση των κονδυλίων.
Πράγματι αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού  για την περίοδο 2007-2013 αναλογούν στην Ελλάδα 4,4 δις € .
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2013 η χώρα μας είχε απορροφήσει 1,8 δις € ήτοι με το 40,9% με το αντίστοιχο ποσοστό της Ισπανίας να φθάνει  το 52,9 % , της Ιρλανδίας 62,5% και της Ιρλανδίας 63,2%.
Σε ότι αφορά συνολικά το ΕΣΠΑ 2007-2013 η απορρόφηση κονδυλίων στα τέλη Ιανουαρίου 2013 έφθανε το 49,7%  έναντι 50,8% της Ισπανίας , 54,4% της Πορτογαλίας και 60,1% της Ιρλανδίας.
Βέβαια το παράδειγμα του κράτους ακολουθούν  και οι απλοί πολίτες .
Βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία για το ΦΠΑ του πρώτου τρίμηνου 2013 παρατηρούμαι μεγάλη υστέρηση ύψους 217 εκατ. € ενώ οι φόροι κατανάλωσης υστερούν κατά 350 εκατ. € με το ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού να υστερεί κατά 144 εκατ. €.
Εκείνο που υποθέτει κάποιος ειδικά με τον ΕΦΚ του καπνού είναι ότι λόγω της ύφεσης και των αυξημένων φόρων μειώθηκε η κατανάλωση αφού τα εισοδήματα έχουν περιοριστεί και το κάπνισμα θεωρείτε πλέον πολυτέλεια.
Όμως φευ , το κάπνισμα δεν περιορίστηκε στο ελάχιστο απλά μετακινήθηκε από την επίσημη στην παράνομη οικονομία.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, κατά την περίοδο της κρίσης 2008-2012 η αγορά των παράνομων τσιγάρων ως ποσοστό επί της συνολικής κατανάλωσης από τα επίπεδα του 2,2% του 2008 έφτασε στα επίπεδα των 13,4% του 2012 με ετήσιες απώλειες περί τα 430 εκατ. €
Η πεπατημένη της φοροδιαφυγής συνεχίζεται όπως άλλωστε και της εισφοροδιαφυγής και φυσικά της ανασφάλιστης εργασίας.
Οι έλεγχοι έδειξαν ότι το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας φθάνει το  40% πράγμα που αποδεικνύει και την χειροτέρευση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Εν κατακλείδι τα άσχημα που παρελθόντος δεν μπορούν να ξεχαστούν εύκολα  ακόμη και όταν η πραγματικότητα επιβάλει νέες συμπεριφορές.
Οι εύκολες λύσεις έλκουν πολλούς οι όποιοι συνεχίζουν να μεταφέρουν τμήματα των υποχρεώσεων στις υγιείς οικονομικές μονάδες.
Ας ελπίσουν ότι με την πάροδο του χρόνου ανάλογου είδους νοοτροπίες θα εξαλειφθούν, διαφορετικά θα είμαστε αναγκασμένοι κατά διαστήματα να νιώθουμε τις παρεμβάσεις της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: